ΑΘΗΝΑ
07:18
|
05.05.2024
Kινήσεις με στόχο το ΡΚΚ σχεδιάζει η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση με την ομοσπονδιακή στη Βαγδάτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αυτόνομη κυβέρνηση Κούρδων στο βόρειο Ιράκ σχεδιάζει κινήσεις με στόχο τους μαχητές του Κόμμματος Εργατών Κουρδιστάν (ΡΚΚ) υποστηρίζει σε σημερινό άρθρο του ρεπορτάζ του αμερικανικού Foreign Policy.

Οι πληροφορίες διαδικτυακής έκδοσης του περιοδικού αναφέρουν πως οι κινήσεις αυτές δρομολογούνται μετά από τη νέα συμφωνία ασφαλείας ανάμεσα στην κουρδική κυβέρνηση και την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη που φέρεται να επιδιώκει μεταξύ άλλων την άσκηση “συντονισμένης πίεσης” ώστε να εγκαταλείψουν τα ορεινά τους κρησφύγετα στα όρη Καντίλ οι μαχητές του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Οι αναλυτές του Foreign Policy θεωρούν πως αντανακλούν τον αναβρασμό στις σχέσεις αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης και ΡΚΚ αφενός η δολοφονία Κούρδου συνοριοφύλακα στις 8 Οκτώβρη (που οι δυνάμεις ασφαλείας του ιρακινού Κουρδιστάν απέδωσαν στο ΡΚΚ) και αφετέρου οι επιθέσεις σε κεντρικό αγωγό πετρελαίου και σε περίπολο Κούρδων στρατιωτών Πεσμεργκά στις αρχές Νοέμβρη.

Αυτά σε μία περίοδο κατά την οποία ο τουρκικός στρατός τον περασμένο Ιούνιο κλιμάκωσε τις επιθέσεις εναντίον του θέσεων του ΡΚΚ σε περιοχές των όρων Σιντζάρ και Καντίλ του βορείου Ιράκ και οι δυνάμεις ασφαλείας στο αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν πίστεψαν τον περασμένο Σεπτέμβρη πως απαλλάχθηκαν πλήρως από την απειλή των τζιχαντιστών του “Ισλαμικού Κράτους” από την οποία δοκιμάστηκαν την τελευταία εξαετία.

Το Foreign Policy, επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε ο διοικητής των Πεσμεργκά αντιστράτηγος Σιρουάν Μπαρζανί  στο πλαίσιο συνέντευξης, ανέφερε πως θα πρέπει να ληφθεί δράση κατά του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ καλώντας την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία. Ο ίδιος εκτίμησε πως οι μαχητές του ΡΚΚ έχουν 37 στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ. Πριν από δύο μήνες ο πρώην πρόεδρος του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί είχε επίσης στραφεί κατά του ΡΚΚ κατηγορώντας το για κατάσχεση γης και για εκβιασμούς ντόπιων αμάχων. Είχε μάλιστα υποστηρίξει ότι “μπορεί η σκλαβιά να καταργήθηκε διεθνώς αλλά παραμένει εντός του ΡΚΚ” δίχως να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις.

Το Foreign Policy αναφερόμενο στη συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψαν στις 9 Οκτώβρη αξιωματούχοι της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης και της αυτόνομης κυβέρνησης των Κούρδων επισημαίνει πως συμφωνήθηκε η αποκατάσταση της ασφάλειας στο Σιντζάρ διά της απομάκρυνσης όλων των μαχητών του ΡΚΚ από την περιοχή.

Στις 24 Νοέμβρη η αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων και η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση ανέπτυξαν 6.000 στρατιώτες στο Σιντζάρ σε μία προσπάθεια να θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία ασφαλείας. Η εξέλιξη προκάλεσε αντίποινα του ΡΚΚ που εξαπέλυσε επιθέσεις σε ένοπλες δυνάμεις, εγκαταστάσεις και υποδομές της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης.

Τις επιθέσεις αυτές καταδίκασαν αμερικανικές, γαλλικές και ιρακινές δυνάμεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα