ΑΘΗΝΑ
01:11
|
24.04.2024
Στόχος της αποστολής του να μεταφέρει δείγματα σεληνιακών βράχων και σκόνης στη Γη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με επιτυχία στέφθηκε άλλη μία αποστολή της Κίνας στη Σελήνη. Το κινεζικό ρομποτικό σκάφος Chang’e 5 προσσεληνώθηκε ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος της ιστορικής διαστημικής αποστολής του. Στόχος της αποστολής είναι η μεταφορά δειγμάτων σεληνιακών βράχων και σκόνης στη Γη.

Η Κίνα εκτόξευσε το σκάφος στις 24 Νοεμβρίου. Η αποστολή, που δεν είναι επανδρωμένη, φέρει το όνομα της κινεζικής θεότητας του φεγγαριού. Ο στόχος της είναι να συλλέξει σεληνιακό υλικό που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για την προέλευση της Σελήνης. Αν τα καταφέρει, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, το ρομποτικό σκάφος θα επιστρέψει στη Γη στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το ρομποτικό “Chang’e 5” είναι εξοπλισμένο με κάμερα, με φασματόμετρο, με ραντάρ με τρυπάνι και εκσκαφέα για τη συλλογή του έως και δύο κιλών σεληνιακού υλικού.

Είναι η πρώτη αποστολή αυτού του είδους μετά από 44 χρόνια. Η τελευταία παρόμοια αποστολή είχε πραγματοποιηθεί από το σοβιετικό Luna 24, το οποίο είχε συλλέξει έως και 200 κιλά σεληνιακού υλικού.
 
Η προσσελήνωση δεν καλύφθηκε τηλεοπτικά από τα τηλεοπτικά δίκτυα της Κίνας σε αντίθεση με την εκτόξευση που μεταδόθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Η διαστημική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχάρη την Κίνα για την επιτυχή προσσελήνωση.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα