ΑΘΗΝΑ
16:39
|
18.04.2024

“Θέλουμε η εταιρική σχέση μας με τις ΗΠΑ να είναι αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας έκθεσης των συνεχιζόμενων προκλήσεων που θέτει το θεοκρατικό ιρανικό καθεστώς και […]

Bahrain's Foreign Minister Abdullatif bin Rashid Al Zayani speaks during a press conference with the US Secretary of State and Israeli Prime Minister after their trilateral meeting in Jerusalem on November 18, 2020. Photo by Menahem Kahana/POOL *** POOL PICTURE, EDITORIAL USE ONLY/NO SALES, PLEASE CREDIT THE PHOTOGRAPHER AS WRITTEN*** *** Local Caption *** ðúðéäå, ôåîôàå åàì-æéàðé
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Θέλουμε η εταιρική σχέση μας με τις ΗΠΑ να είναι αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας έκθεσης των συνεχιζόμενων προκλήσεων που θέτει το θεοκρατικό ιρανικό καθεστώς και οι αντιπρόσωποί του (στην περιοχή). Θέλουμε να εξασφαλίσουμε πως το Ιράν και άλλοι περιφερειακοί σύμμαχοί του θα συνεχίσουν να έχουν τις δυνατότητες για την αποτελεσματική προστασία των λαών τους έναντι τέτοιων απειλών” δήλωσε το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Αμπντουλατίφ αλ Ζαγιάνι κατά την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου Μπαχρέιν-ΗΠΑ που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Ζαγιάνι κατηγόρησε το Ιράν ότι επιχειρεί την υποβάθμιση της “σταθερότητας” στη Μέση Ανατολή αναπτύσσοντας “κακόβουλες” δραστηριότητες “πιο απροκάλυπτα από ό,τι στο παρελθόν”.

Κάλεσε στη συνέχεια τη “διεθνή κοινότητα” να διατηρήσει την αποφασιστικότητά της αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας “τέτοια συμπεριφορά με αμείωτη πίεση στο Ιράν ώστε να γίνει υπεύθυνος παράγοντας”.

Ο Ζαγιάνι απέφυγε οιαδήποτε αναφορά στη δολοφονία του αρχιτέκτονα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Μοχσέν Φαχριζαντέ την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο, ήταν σαφές πως οι πιέσεις που άσκησαν δεν είχαν αποδέκτη την απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αλλά την κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Πρώτη απειλή” το Ιράν λέει ο Πομπέο

Σε εκτενή ανακοίνωση του Στέιτ Ντηπάρμτμεντ, ο Πομπέο εμφανίζεται να χαρακτηρίζει το Ιράν “υπ’ αριθμόν ένα” απειλή για την ασφάλεια των χωρών του Κόλπου και τους λαούς “όλης της περιοχής”.

Ευχαρίστησε παράλληλα το Μπαχρέιν για τις βάσεις που έχει παραχωρήσει στον αμερικανικό στρατό αλλά και την υποστήριξη που παρέχει στην εκστρατεία “υπέρτατης πίεσης” των ΗΠΑ έναντι του Ιράν.

Εγκωμίασε τέλος τις πρόσφατες “Συμφωνίες του Αβραάμ” που οδήγησαν στην ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα