ΑΘΗΝΑ
23:29
|
26.04.2024
Οι συγκρίσεις του “ανθρώπινου” Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογο και ομοϊδεάτη του στην Ολλανδία, Μαρκ Ρούτε δείχνουν τη διαφορά επιπέδου, ήθους, παιδείας και αντιλήψεων ανάμεσα…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 25 του Μάη, το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Χάγη ανακοίνωσε τον θάνατο της 96χρονης Μίκε Ρούτε-Ντίλινγκ, μητέρας του κεντροδεξιού πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. Η Ρούτε-Ντίλινγκ είχε πεθάνει λίγες μέρες νωρίτερα στις 13 του μήνα σε ένα ίδρυμα ευγηρίας όπου φιλοξενούνταν για αρκετά χρόνια και ο πρωθυπουργός γιος της είχε επιλέξει να μην την επισκεφθεί τις τελευταίες μέρες της.

Αιτία ήταν η θεσπισμένη γενική απαγόρευση επισκεπτηρίου στα γηροκομεία της Ολλανδίας για όσο διάστημα κρατούσαν τα περιοριστικά μέτρα του πρώτου λοκντάουν στη χώρα, απαγόρευση που μπορούσε μόνο υπό ειδικές συνθήκες να αρθεί και εφόσον δεν υπήρχε ζήτημα ή απειλή διασποράς του κορονοϊού μέσα στο ίδρυμα.

Ο Ρούτε επέλεξε να τηρήσει τη γενική απαγόρευση και να μην επισκεφθεί τη μητέρα του κατά τις τελευταίες στιγμές της. “Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει πρώτος όλα τα περιοριστικά και απαγορευτικά μέτρα τα οποία ισχύουν για όλους μας χωρίς εξαιρέσεις” ήταν το λιτό σχόλιο του γραφείου του που εξηγούσε την απόφαση του 53χρονου ιστορικού.

Κανένας Ολλανδός δεν έψεξε τον Ρούτε για έλλειψη ανθρωπιάς. Κανένας δεν τον κατηγόρησε για έλλειψη ενσυναίσθησης των στιγμών και των καταστάσεων. Πάρα πολλοί αναρωτήθηκαν και το δήλωσαν πως θα μπορούσε να κάνει μια εξαίρεση: η μητέρα του πέθαινε και ήταν γνωστό πως δεν πέθαινε από covid-19, ούτε το ίδρυμα φιλοξενίας της είχε πρόβλημα με τον ιό, ούτε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός νοσούσε. Με όλα τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης, το επισκεπτήριο θα μπορούσε να κυλήσει ομαλά και πολύ ζεστά και για τους δύο. Ο Ρούτε αποφάσισε να μείνει πιστός στους ειδικούς νόμους και τους εξαιρετικούς για τις συνθήκες κανόνες που ο ίδιος είχε μεταξύ άλλων εισηγηθεί, ψηφίσει και παρουσιάσει από την τηλεόραση και το διαδίκτυο στους Ολλανδούς πολίτες, από τους οποίους ζητούσε πιστή συμμόρφωση και αψεγάδιαστη δημόσια και ιδιωτική συμπεριφορά.

Ήταν μια πολύ ανθρώπινη στιγμή ενός νομοταγούς και υπεύθυνου αξιωματούχου και άνδρα.

Μετά από αυτήν την εξιστόρηση που εκείνες τις μέρες είχε κάνει τρομερή εντύπωση και στο Λονδίνο, καθώς την ίδια μέρα, στις 25 του Μάη γινόταν γνωστό πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον είχε επιλέξει να σπάσει λαθραία τη γενική καραντίνα για να επισκεφθεί και να ξεκουραστεί στο οικογενειακό εξοχικό του, οι αναγνώστες του Κοσμοδρομίου και οι Έλληνες περιηγητές του διαδικτύου μπορούν να θέσουν στις σωστές βάσεις την παραβατική, ανεύθυνη και γελοία στάση και επίδειξη του εξουσιαστικού “σας γράφω στα παλιότερα των υπέρκομψων υποδημάτων μου’ από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγο του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Οι βόλτες με το ποδήλατο και τη μηχανή εντούρο στην Πάρνηθα είναι ένα ακόμη δείγμα της αβυσσαλέας διαφοράς ήθους, παιδείας και αντιλήψεων ανάμεσα και στους δεξιούς πρωθυπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν καλούνται να τηρήσουν και να εφαρμόσουν τους εξαιρετικά σκληρούς και περιοριστικούς κανόνες που κατά τα άλλα έχουν επιβάλει στην κοινωνία για να καταπολεμηθεί η πανδημία και η εξάπλωση του θανατηφόρου κορονοϊού.

Σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα του κόσμου, η συμπεριφορά του πρωθυπουργικού ζεύγους της Ελλάδας θα ήταν αιτία κατ’ ελάχιστον δημόσιας απολογίας και ρητής συγγνώμης χωρίς φθηνές, καταγέλαστες και περιφρονητικές προς τον λαό δικαιολογίες της δεκάρας. Αλλά είπαμε άλλο Ελλάντα, άλλο Ολλανδία. Άλλο Ρούτε, άλλο Μητσοτάκης.

Υπάρχει χαώδης διαφορά επιπέδου, παιδείας και συναισθηματικής νοημοσύνης και ενσυναίσθησης, ίσως και επειδή συν τοις άλλοις, ο Ρούτε έχει μοχθήσει πραγματικά στη ζωή του για είναι σήμερα πρωθυπουργός και πολιτικός και δεν γεννήθηκε σε πολιτική οικογένεια (ο πατέρας του ήταν μικρομεσαίος έμπορος και η μητέρα του γραμματέας) ως πορφυρογέννητος μπουνταλάς σε μία από τις διαχρονικότερες, πλέον βρώμικες και αντιπαθείς ελληνικές πολιτικές οικογένειες που καταδυναστεύουν τον δύσμοιρο αυτό τόπο της Βαλκανικής.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα