ΑΘΗΝΑ
00:28
|
06.05.2024

Ενα βήμα πιο κοντά στη διενέργεια των τέταρτων μέσα σε δύο χρόνια βουλευτικών εκλογών έκανε σήμερα η Κνέσετ (ισραηλινή βουλή) μετά την ψήφιση πρότασης με […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενα βήμα πιο κοντά στη διενέργεια των τέταρτων μέσα σε δύο χρόνια βουλευτικών εκλογών έκανε σήμερα η Κνέσετ (ισραηλινή βουλή) μετά την ψήφιση πρότασης με 61 ψήφους υπέρ και 54 κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Υπέρ της προσφυγής στις κάλπες ψήφισαν και οι βουλευτές από το “Γαλαζόλευκο μπλοκ” του Μπένι Γκαντς που συγκυβερνά με το Νετανιάχου (από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Άμυνας)…

Η πρώτη ψηφοφορία είναι το πρώτο στάδιο μίας μακράς διαδικασίας τεσσάρων ψηφοφοριών. 

Σε κάθε περίτπωση,η προοπτική νέων εκλογών διαφαίνεται μόλις επτά μήνες μετά την συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου από το δεξιό Λικούντ και τον Μπένι Γκαντς του επίσης δεξιού (αλλά ουσιαστικά διαλυθέντος) “Γαλαζόλευκου μπλοκ”.

Αφορμή φαίνεται πως δίνουν οι αγεφύρωτες (ως τώρα) διαφορές πάνω σε θέματα που δεν αφορούν τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς αλλά τον προϋπολογισμό του 2020 που ακόμη δεν έχει ψηφιστεί!

Εάν η ψήφιση του προϋπολογισμού τρέχοντος έτους δεν καταστεί εφικτή ως τις 23 Δεκέμβρη, τότε η βουλή διαλύεται αυτόματα και διενεργούνται νέες εκλογές τους πρώτους μήνες του 2021…

Από την άλλη δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν νέα, σκληρά και εντατικά παζάρια στο παρά πέντε ανάμεσα σε Νετανιάχου και Γκαντς.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση συνεργασίας Νετανιάχου – Γκαντς δεν αποκλείεται να πάρει μία παράταση ζωής καθώς πυκνώνει η λαϊκή δυσαρέσκεια για τις άσχημες επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία που έχει εκτινάξει την ανεργία επισήμως στο 20%.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η λαϊκή δυσαρέσκεια προς το παρόν δεν έχει κεφαλαιοποιηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (δεξιάς και αριστεράς) με αποτέλεσμα ο Νετανιάχου να παραμένει πιθανός νικητής και σε επόμενο εκλογικό γύρο ενώ δεν έχει καλά – καλά περάσει ούτε χρόνος από τις βουλευτικές εκλογές της 2ας Μαρτίου.

Ρόλο στα “αδιεξόδα” των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων παίζει, μεταξύ άλλων, και το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας που πριμοδοτεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας καθώς κανείς δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός εάν δεν εξασφαλίσει τις 61 από τις 120 έδρες της Κνέσετ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα