ΑΘΗΝΑ
17:02
|
20.04.2024
Τον Αύγουστο του 2021 θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία, όπου πρόσφατα τον προσκάλεσε ο Πρόεδρος της χώρας,
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον Αύγουστο του 2021 θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία, όπου πρόσφατα τον προσκάλεσε ο Πρόεδρος της χώρας, Βλάντιμιρ Ζελένσκι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, για να τιμήσει με την παρουσία του και την Ουκρανική Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, προχθές, Δευτέρα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιγκάλ, που παρέστη σε λειτουργία στο Φανάρι. 

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο Ουκρανός πρωθυπουργός ανέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι η σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας απολαμβάνει «την πλήρη νομική και οικονομική υποστήριξη» του Ουκρανικού κράτους, και τον ευχαρίστησε για το (αντικανονικό) αυτοκέφαλο που παρείχε στην σχισματική Εκκλησία της χώρας, υπό τον ακροδεξιό Επιφάνιο αλλά και για «τις προσπάθειες αναγνώρισης της από άλλες Εκκλησίες» – προφανώς αναφερόμενος στο ήπιο σχίσμα που έχει προκληθεί στην Κύπρο. Ο Πατριάρχης, από πλευράς του παρατήρησε ότι «ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας έφερε ειρήνευση στην Εκκλησία της Ουκρανίας» (!), η οποία χαράσσεται από σχίσμα, που έχει ήδη «εξαχθεί» και σε άλλες εκκλησίες, λέω γεωπολιτικής.  

Ο πολιτικός χαρακτήρας των σχέσεων του Φαναριού με την Ουκρανία, με δεδομένες ισχυρές ενδείξεις ότι πίσω από το Φανάρι βρίσκονται οι ΗΠΑ, αναδεικνύεται και με τις πρόσφατες δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, που αποδίδουν εμμέσως στο Στάλιν απόπειρα γενοκτονίας στην Ουκρανία, την εποχή του μεγάλου λιμού, με στόχο τους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Η απόφαση του να επισκεφθεί την Ουκρανία την ημέρα της Ανεξαρτησίας έχει επίσης πολιτικό χαρακτήρα, και όχι πατρικό, προφανώς. 

Έντονη ήταν η αντίδραση της νόμιμης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία σχολίασε, δια στόματος του εκπροσώπου της, μητροπολίτη Μπόρυσπιλ Αντωνίου, που καλωσόρισε την επίσκεψη, ώστε να δει ιδίοις όμμασι ο Πατριάρχης «τι είδους ειρήνη έφερε ο Τόμος αυτοκεφαλίας».  Σχολιάζοντας στη σελίδα του στο Facebook, ο Μπόρυσπιλ Αντώνιος άφησε να εννοηθεί ο χαρακτήρας της επίσκεψης Βαρθολομαίου, αναφέροντας ότι «δεν είναι δύσκολο να καταστεί κανείς ότι ο επικεφαλής του Φαναρίου θα έχει στην Ουκρανία ένα πρόγραμμα υπέροχα μαγειρεμένο με πολιτικά και ιδεολογικά μπαχαρικά… αλλά θα ήταν καλύτερο για εκείνον να επισκεφθεί για λίγο τους απλούς οικισμούς των κατοίκων της Ουκρανίας, να δει τι έχουν υποστεί από τις βίαιες καταπατήσεις» – αναφέρεται σε όσα πρόσφατα κατήγγειλε η Εκκλησία της Ουκρανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης – «και τότε θα του γίνουν όλα πολύ πιο ξεκάθαρα». 

«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρει την ευθύνη για όσα συνέβησαν και συμβαίνουν, γιατί προσπαθώντας να αποκτήσει ατελείωτη εξουσία νομιμοποίησε το Ουκρανικό σχίσμα, προκαλώντας τους διωγμούς και την καταπίεση των πιστών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας», κατέληξε.

Η πρόσκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη,  να επισκεφθεί την Ουκρανία, έγινε κατά την επίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη του Ουκρανού Προέδρου, στις 16 Οκτωβρίου. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα