“Μη με αφήσεις να πεθάνω, γιατρέ!” ψιθύρισε ο ναζί ασθενής στον Εβραίο εντατικολόγο που κλήθηκε να τον φροντίσει με τη βοήθεια μιας μαύρης νοσηλεύτριας κι ενός ασιατικής καταγωγής τεχνικό, καθώς αντιμετώπιζε οξύ αναπνευστικό πρόβλημα.
Ο γιατρός και η ομάδα του δεν μπήκαν σε διλήμματα. Έκαναν το καθήκον τους. Βοήθησαν έναν ασθενή που χρειαζόταν ιατρική φροντίδα και ο οποίος ελπίζουν ότι δεν θα είναι “ο ίδιος άνθρωπος” μετά από αυτή την περιπέτεια.
Ο ασθενής, σύμφωνα με τον γιατρό Τέιλορ Νίκολς, ήταν ένας γεροδεμένος, τοξικομανής άνδρας, σχεδόν χωρίς καθόλου δόντια, εξαιτίας της μεθαμφεταμίνης και είχε μια σβάστικα χτυπημένη περήφανα στο στήθος αλλά και διάφορα άλλα τατουάζ των SS.
“Όλοι μας ξέραμε τι ακριβώς σκέφτεται για μας. Πόσο εκτιμούσε τις ζωές μας” ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter, ο Δρ. Νίκολς, που εργάζεται στο νοσοκομείο Mercy San Juan, στο Σακραμέντο, στη βόρεια Καλιφόρνια.
He came in by ambulance short of breath. Already on CPAP by EMS. Still, he was clearly working hard to breathe. He looked sick. Uncomfortable. Scared.
— Taylor Nichols, MD (@tnicholsmd) November 30, 2020
As we got him over to the gurney and his shirt off to switch a a hospital gown, we all noticed the number of Nazi tattoos. 1/
Σύμφωνα με τον γιατρό ο ναζί ασθενής, διακομίστηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο και με δυσκολία στην αναπνοή. “Έμοιαζε άρρωστος. Αισθανόταν άβολα. Ήταν τρομαγμένος. Όταν τον βάλαμε στο φορείο και του βγάλαμε το πουκάμισο για να του περάσουμε τη ρόμπα των ασθενών του νοσοκομείου, είδαμε όλοι μας πως είχε πολλά ναζιστικά τατουάζ” διευκρινίζει ο εντατικολόγος στην πρώτη από τις 17 και σχετικές με το περιστατικό, αναρτήσεις του.
“Μη με αφήσεις να πεθάνω, γιατρέ” παρακάλεσε ο άνδρας τον γιατρό, ο οποίος δεν θυμάται το όνομά του.
“Η ομάδα μας ήταν ένας Εβραίος γιατρός, μια μαύρη νοσηλεύτρια κι ένας ασιατικής καταγωγής τεχνολόγος μηχανημάτων υποστήριξης της αναπνοής. Όλοι μας είδαμε τα σύμβολα του μίσους πάνω στο σώμα του, που ανακοίνωναν, ανοιχτά και περήφανα, τις απόψεις του. Ξέραμε όλοι μας ακριβώς τι σκέφτεται για εμάς. Πόση αξία δίνει στις ζωές μας. Κι όμως, ήμασταν εκεί, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να του δώσουμε μια ευκαιρία να επιβιώσει” συνέχισε ο εντατικολόγος, ο οποίος προχώρησε στη διασωλήνωση του ασθενούς.
“Δεν ξέρω αν μ’ ενδιέφερε, δεν αισθανόμουν καμιά συμπόνια εκείνη τη στιγμή” αποκαλύπτει στην εφημερίδα “San Francisco Chronicle”, ο δρ Νίκολς, ο οποίος αποφάσισε να γίνει γιατρός όταν ήταν επτά ετών και εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο για να του αφαιρεθεί όγκος στον εγκέφαλο.
“Αποφάσισα ενώ ήμουν στο νοσοκομείο πως δεν υπάρχει τίποτα σπουδαιότερο στον κόσμο να κάνεις από το να βοηθήσεις κάποιον άλλο και να αφιερώσεις τη ζωή σου αποκτώντας τις ικανότητες για να τον σώσεις” υπογράμμισε.
“Η πανδημία με έχει φθείρει. […] Και με κάνει να σκέφτομαι πως ίσως δεν είμαι καλά” εκμυστηρεύεται, ο εντατικολόγος, απόλυτα εξαντλημένος από το φόρτο εργασίας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Ωστόσο, εκφράζει την ελπίδα ο ναζί ασθενής να επέζησε και ότι “ίσως να μην είναι πια ο ίδιος άνθρωπος”.