ΑΘΗΝΑ
04:16
|
27.04.2024
Ελεύθεροι ένα 48ωρο μετά την παρέμβαση της ηθοποιού τρεις Αιγύπτιοι ακτιβιστές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν ξέρουμε εάν η παρέμβαση της γνωστής Αμερικανίδας ηθοποιού Σκάρλετ Γιόχανσον ήταν αυτή που συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση τριών εκ των τεσσάρων στελεχών της αιγυπτιακής Οργάνωσης Ατομικών Ελευθεριών EiPR που φυλακίστηκαν με βαρύ κατηγορητήριο τον περασμένο Νοέμβρη. Είναι εντούτοις γεγονός πως απόψε, ένα 48ωρο μετά την έκκλησή της, απελευθερώθηκαν οι τρεις πρώτοι!

Ελεύθεροι είναι ο διευθυντής της οργάνωσης , Γκασέρ Αμπντέλ Ραζίκ, ο διευθυντής του τμήματος ποινικής δικαιοσύνης της οργάνωσης Καρίμ Εναράχ και ο διευθυντής οργάνωσης του γραφείου της οργάνωσης, Μοχάμεντ Μπασίρ.

Δεν αποσαφηνίστηκε άμεσα η τύχη του τέταρτου, ερευνητή κρουσμάτων παραβιάσεων ατομικών δικαιωμάτων Πάτρικ Τζορτζ Ζάκι. Ούτε εάν οι αιγυπτιακές αρχές ήραν τις κατηγορίες περί συμμετοχής ή υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης και διασποράς ψευδών πληροφοριών.

Η εξέλιξη ωστόσο ενδέχεται να συνδέεται με την προγραμματισμένη για την επόμενη βδομάδα επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι στο Παρίσι και τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Με την κίνηση αυτή αναμένεται να καταλαγιάσουν κάποιες από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζονταν στο Παρίσι…

Οι ακτιβιστές της οργάνωσης EiPR συνελήφθησαν τον Νοέμβριο μετά τη συνάντησή τους  με τους πρέσβεις και ανώτερους διπλωμάτες 13 δυτικών χωρών με τους οποίους συζήτηβσαν τρόπους βελτίωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

Πέρα από την Σκάρλετ Γιόχανσον εκκλήσεις για την απελευθέρωση των στελεχών της οργάνωσης EiPR είχαν απευθύνει αξιωματουχοι του ΟΗΕ και διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα