ΑΘΗΝΑ
09:42
|
07.05.2024
Ο μεγιστάνας των media και βασικός μοχλός της αντιπολίτευσης θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τη δίκη του, τον Απρίλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O Τζίμι Λάι, μεγιστάνας των media και εξέχουσα φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης κατά του κινεζικού καθστώτος στο Χονγκ Κονγκ συνελήφθη ξανά το βράδυ της Τετάρτης (02/12) κατηγορούμενος για απάτη και κρίθηκε προφυλακιστέος σήμερα, Πέμπτη 03/12.

Ο Λάι θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τον Απρίλιο, οπότε και θα εκδικαστεί η υπόθεσή του, καθώς το δικαστήριο δεν του έδωσε το δικαίωμα καταβολής εγγύησης.

Τρεις ακόμα ακτιβιστές φυλακίστηκαν σήμερα στο Χονγκ-Κονγκ με βάση τις διατάξεις του αμφιλεγόμενου νόμου για την εθνική ασφάλεια, μετά από το χθεσινό κύμα μαζικών συλλήψεων.

Ο 73χρονος Λάι συνελήφθη χθες μαζί με δύο συνεργάτες του και υψηλόβαθμα στελέχη της Next Digital, της εταιρείας που του ανήκει και -ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες- εκδίδει την αντιπολιτευτική εφημερίδα Apple Daily.

Σήμερα οδηγήθηκαν και οι τρεις ενώπιον του δικαστηρίου με την κατηγορία ότι χρησιμοποιούν τα γραφεία της εταιρείας για σκοπούς που δεν προβλέπονται από το καταστατικό της σύστασής της. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Apple Daily, ο δικαστής που έκρινε τον Λάι προφυλακιστέο ήταν προσωπική επιλογή της επικεφαλής της διοίκησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ. Οι δυο συνεργάτες του μεγαλοεπιχειρηματία και εκδότη αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δισεκατομμυριούχος Τζίμι Λάι συλλαμβάνεται, καθώς τα τελευταία χρόνια, τόσο με τις προσωπικές του παρεμβάσεις όσο και μέσω της εφημερίδας και των media που κατέχει αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αντιπολίτευσης στο καθεστώς του Χονγκ – Κονγκ, που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του σχεδόν όλα τα υπόλοια ΜΜΕ. Τον περασμένο Αύγουστο ήταν η πρώτη μεγάλης εμβέλειας προσωπικότητα που συνελήφθη υπό τον νέο (τότε) κινεζικό νόμο για την Εθνική Ασφάλεια, ενώ τα γραφεία της εταιρείας του είχαν γίνει φύλλο και φτερό από εκατοντάδες αστυνομικούς που αναζητούσαν ενοχοποιητικά στοιχεία για την “προδοσία” του.

Τρεις ακόμα επιφανείς εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης μπήκαν στη φυλακή σήμερα: οι ακτιβιστές Τζόσουα Γουόντ, Ιβάν Λαμ καιΆγκνες Τσόου. Κατηγορούνται για την υποκίνηση και τον συντονισμό των μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι στο Χονγκ Κονγκ.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ήδη καταδικάσει τις συλλήψεις, λέγοντας ότι “οι αρχές του Χονγκ Κονγκ επιχειρούν να στείλουν μια προειδοποίηση προς όποιον τολμά να ασκήσει δημόσια κριτική στους κυβερνώντες”.

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα