ΑΘΗΝΑ
18:03
|
01.12.2022
Ολα δείχνουν πως το 2021 θα είναι κρίσιμη χρονιά νέας, σκληρής διαπραγμάτευσης για το Παλαιστινιακό σε μία νέα Μέση Ανατολή...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πρόσφατες επισκέψεις του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς σε Ιορδανία και Αίγυπτο (περασμένη Κυριακή και Δευτέρα), η ασυνήθιστη συνάντηση (μετά από πολύ καιρό) των υπουργών Εξωτερικών Ιορδανίας και Ισραήλ το απόγευμα της Πέμπτης 3/12 και η προτροπή του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπένι Γκαντς, την Παρασκευή, 4/12 προς την Παλαιστινιακή Αρχή για “επιστροφή στο τραπέζι διαπραγμάτευσης” δείχνουν να εντάσσονται στο πλαίσιο κινήσεων με στόχο την επανέναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης. Πότε θα γίνει αυτή;

Πιθανώς μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, εν αναμονή της νέας κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου 2021 στις ΗΠΑ αλλά και μίας νέας κυβέρνησης σε Ισραήλ (που δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε νέες πρόωρες εκλογές τους πρώτους μήνες του 2021) και την κατεχόμενη Παλαιστίνη που εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει δει κάλπες βουλευτικών εκλογών…

Σε κάθε περίπτωση, η ανανέωση των ηγεσιών και κυβερνήσεων σε ΗΠΑ, Ισραήλ, Παλαιστίνη βοηθά στην δημιουργία ενός πιο “γόνιμου” εδάφους για παζάρι απαιτήσεων και μακράς διαρκείας σε ένα σημαντικά διαφορετικό γεωπολιτικό τοπίο, από ό,τι είχαμε συνηθίσει εδώ και χρόνια…

Οι διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ας μην ξεχνάμε, έχουν σταματήσει από την άνοιξη του 2014, όταν απέτυχαν παταγωδώς οι τότε πρωτοβουλίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για συμφωνία στη βάση τετελεσμένων που δημιούργησαν οι συμφωνίες του Οσλο και οι οποίες οδήγησαν σε ενίσχυση της ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Οχθη καθώς και στη δημιουργία ενδοπαλαιστινιακών εντάσεων μεταξύ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τη Φατάχ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Εξαετία σημαντικών αλλαγών

Μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά.

  • Μεσολάβησε ο ανηλεής βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ (Ιούλιος 2014) και οι (έκτοτε πιο τακτικές) επιδρομές των Ισραηλινών με την παραμικρή αφορμή ή ρίψη ρουκέτας.
  • Ο έως σήμερα πολλαπλασιασμός χιλιάδων κατοικιών σε εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Οχθης (που άνθησαν ιδιαίτερα επί πρωθυπουργίας Μπέντζαμιν Νετανιάχου).
  • Το σχέδιο Τραμπ ή “συμφωνία του αιώνα” που ανακοινώθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2020 και εκ του αποτελέσματος δεν οδήγησε στην επίλυση του παλαιστινιακού αλλά στην επισημοποίηση και σύναψη σχέσεων του Ισραήλ με μοναρχίες του Περσικού και άλλες αραβικές χώρες (Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).
  • Η αποσύνδεση επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος από τις σχέσεις του Ισραήλ με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής έπειτα από την υπογραφή των λεγόμενων “συμφωνιών του Αβραάμ” στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη στον Λευκό Οίκο ανάμεσα σε Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν.
  • H απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν σαν “εδάφη του Ισραήλ” τα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν και να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
  • Η ιδιαιτέρως σκληρή στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Παλαιστινιακή Αρχή με την παρεπόμενη διακοπή της χρηματοδότησης προς την Παλαιστινιακή Αρχή και την οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) με σκοπό να συρθεί ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από θέση αδυναμίας.

Ολα αυτά σε συνδυασμό με την συγκυριακή αφορμή που προκαλεί ντε φάκτο η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ συντείνουν στη δημιουργία συνθηκών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με επίκεντρο το παλαιστινιακό που θεωρείται η “καρδιά” σημαντικών εντάσεων και ζητημάτων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Από μία άποψη, η “επίλυσή” του παλαιστινιακού εμφανίζεται αυτή την περίοδο απαραίτητη και για τους ευρύτερους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών σε ΗΠΑ και ΕΕ μπροστά στην όξυνση της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με ανερχόμενες αναθεωρητικές δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Δεν υπάρχουν “τυχαίες” συναντήσεις…

“Συμπτωματικά” η σύντομη και ασυνήθιστη (λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας) περιοδεία του 84χρονου Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς έγινε σε δύο χώρες (Αίγυπτος και Ιορδανία) που έχουν συνάψει συμφωνίες ειρήνης με το Ισραήλ.

Και στις δύο χώρες ο πρόεδρος Αμπάς προσπάθησε να αποσπάσει (και σε ένα βαθμό τα κατάφερε..) την επιβεβαίωση της υποστήριξης αμφοτέρων ηγετών σε λύση του παλαιστινιακού στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ…

Επιπλέον, στο Κάιρο αναμένεται (σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας Μα’αρίβ) μέσα στις επόμενες μέρες ή βδομάδες για συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου…

Τυχαία δεν θεωρείται η (επίσης ασυνήθιστη) συνάντηση που είχαν την Πέμπτη, 3/12 οι υπουργοί Εξωτερικών Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι και Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι σε συνοριακό πέρασμα της Ιορδανίας με τη Δυτική Οχθη.

Οι πληροφορίες από ισραηλινής πλευράς ήταν ιδιαιτέρως φειδωλές καθώς η χώρα δείχνει να βαδίζει ξανά στο δρόμο νέων πρόωρων εκλογών λόγω αντιθέσεων στους κόλπους του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου αλλά και ενδοκυβερνητικών τριγμών στον εύθραυστο συνασπισμό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Μπένι Γκαντς, που μετρά (κατά όπως φαίνεται) μέρες…

Οι πληροφορίες από τη μεριά της Ιορδανίας ήταν, αν και αδρές, διαφωτιστικές τουλάχιστον ως προς την ατζέντα: τέθηκε ιορδανικό αίτημα για ανάσχεση ισραηλινών κινήσεων που μειώνουν τις ελπίδες για επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων και διαταράσσουν το στάτους κβο στο τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ, διαχείριση υδάτινων πόρων, οργάνωση της διασυνοριακής κίνησης μεταξύ Ιορδανίας και κατεχόμενης Δυτικής Οχθης στο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας κ.α.

Η ισραηλινή πλευρά, αντίθετα, ήταν ιδιαιτέρως φειδωλή καθώς επιβεβαίωσε ουσιαστικά μόνον τη συνάντηση των δύο υπουργών.

Η στάση αυτή δεν πρέπει να προκαλεί προβληματισμό, με δεδομένα τα προβλήματα στην κυβέρνηση συνεργασίας των δύο δεξιών κομμάτων Λικούντ και “Γαλανόλευκο μπλοκ” και την ισχυρή πιθανότητα διεξαγωγής νέων εκλογών μέσα στους πρώτους μήνες του 2021.

Προτροπή για ειρήνη από έναν… υπουργό Άμυνας

Από την άλλη, η επιλογή του Ισραηλινού ε.α. στρατηγού, υπουργού Αμυνας και αντιπροέδρου της ισραηλινής κυβέρνησης, Μπένι Γκαντς, να προτρέψει σήμερα, 4 Δεκέμβρη, την Παλαιστινιακή αρχή να καθίσει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου δείχνει να επιβεβαιώνει πως η έντονη κινητικότητα (στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο) προετοιμάζει το έδαφος των πρώτων (μετά από έξι χρόνια!) ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.

Βεβαίως ο Γκαντς έβαλε στο τραπέζι τους δικούς του όρους (όπως απαιτούν οι άγραφοι κανόνες κάθε παζαριού) για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει αρχίσει εδώ και μερικές μέρες. Αφενός με την απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής να ξαναρχίσει (τέλη Νοέμβρη) τη συνεργασία με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Και αφετέρου με την απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να επιστρέψει στην Παλαιστινιακή Αρχή 1,4 δισ. δολάρια που χρωστούσε από συλλογή και παρακράτηση φόρων.

Οι όροι του Γκαντς ήταν κυρίως δύο: Τερματισμός της “στρατιωτικής ανάπτυξης” της Χαμάς και των επιθέσεων με ρουκέτες που εξαπολύει στο Ισραήλ, και η επιστροφή Ισραηλινών αιχμαλώτων που φέρεται πως κρατά η Χαμάς.

“Εάν αυτές οι δύο βασικές συνθήκες ικανοποιηθούν,τότε μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πολύ καλύτερη” κατέληξε ο Ισραηλινός υπουργός.

Ο Γκαντς μπορεί να μην είναι καν στο επόμενο σχήμα κυβέρνησης εάν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές.

Ωστόσο, εάν γίνουν εκλογές στο Ισραήλ (όπως όλα δείχνουν) είτε ο σημερινός, είτε ο επόμενος πρωθυπουργός είναι σίγουρο πως θα κληθεί να συμμετάσχει ενδεχομένως στο πιο δύσκολο παζάρι. Θα κληθεί δηλαδή και αυτός αλλά και οι άλλοι να πρωταγωνιστήσουν σε ιδιαίτερως σκληρές διαπραγματεύσεις με φόντο μία νέα Μέση Ανατολή στην αυγή ενός πολυ-πολικού διεθνούς συστήματος και μίας “Νέας Τάξης Πραγμάτων”…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Κούρδοι δεν έμαθαν…

Τα όσα συμβαίνουν με τους Κούρδους της Συρίας αποτελούν ένα πολύ διδακτικό μάθημα, τόσο για τους ίδιους όσο και για όλους τους λαούς, ημών συμπεριλαμβανομένων.
ΣΥΝΑΦΗ

Τη χρήση ένοπλων ρομπότ από την αστυνομία ενέκρινε το Σαν Φρανσίσκο

ΟΕΝΓΕ: «Συνεχίζουμε τον αγώνα, το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά!»

Κόμμα του Κεμπέκ αντιτίθεται στον όρκο πίστης στον βασιλιά Κάρολο

Βίντεο-ντοκουμέντο από την εισβολή της αστυνομίας στα Προσφυγικά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα