ΑΘΗΝΑ
15:23
|
26.04.2024
Η Γκιταντζάλι Ράο θέλει να “επιλύσει τα προβλήματα του κόσμου” και να εμπνεύσει κι άλλους να κάνουν το ίδιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια έφηβη επιστήμονας και εφευρέτρια κατονομάστηκε για πρώτη φορά “Παιδί της Χρονιάς” από το αμερικανικό περιοδικό Time και όπως λέει η ίδια ελπίζει να εμπνεύσει κι άλλα παιδιά να σκεφτούν και να προτείνουν ιδέες για την “επίλυση των προβλημάτων του κόσμου”.

Η 15χρονη Γκιταντζάλι Ράο, έχει εφεύρει νέες τεχνολογίες σε μια σειρά πεδίων, συμπεριλαμβανομένης μιας συσκευής που μπορεί να εντοπίσει τον μόλυβδο στο πόσιμο νερό και μια εφαρμογή και επέκταση του Chrome που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό περιεχομένου εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο.

Επελέγη ανάμεσα σε περισσότερους από 500 υποψήφιους από τις Ηνωμένες Πολιτείες για αυτόν τον τίτλο που υιοθετείται για πρώτη φορά από το αμερικανικό περιοδικό. “Εάν μπορώ εγώ να το κάνω, τότε μπορείτε κι εσείς και όλοι μας”, δήλωσε η Γκιταντζάλι Ράο από το Ντένβερ του Κολοράντο.

Σε συνέντευξή της για τον Time με την ηθοποιό και ανθρωπίστρια Αντζελίνα Τζολί, η Ράο δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με την “κλασική  εικόνα ενός επιστήμονα”. “Από όσα έχω δει στην τηλεόραση, ο τυπικός επιστήμονας είναι πάντα μεγάλης ηλικίας και συνήθως λευκός άνδρας”, σχολίασε η 15χρονη και πρόσθεσε, “ο στόχος μου έχει αλλάξει πραγματικά, όχι μόνο από τη δημιουργία των δικών μου συσκευών για την επίλυση των προβλημάτων του κόσμου, αλλά για να εμπνεύσω και άλλους να κάνουν το ίδιο. Επειδή, από προσωπική εμπειρία, δεν είναι εύκολο όταν δεν βλέπεις κανέναν άλλο σαν κι εσένα να το κάνει”.

Το “Παιδί της Χρονιάς” δήλωσε στο Time μιλώντας για τη γενιά της: “Είμαστε αντιμέτωποι με τόσο πολλά και πρωτόγνωρα προβλήματα και την ίδια στιγμή καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε παλιότερα προβλήματα που ακόμα υπάρχουν και διαιωνίζονται. Για παράδειγμα, είμαστε στο μέσο μιας νέας παγκόσμιας πανδημίας αλλά εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχουν προβλήματα που δεν δημιούργησε η γενιά μου, αλλά εμείς πρέπει να τα επιλύσουμε, όπως η κλιματική αλλαγή και ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο”.

Το περιοδικό Time “εγκαινίασε” το εξώφυλλο με τον Άνδρα της Χρονιάς το 1927 και στην πορεία ο τίτλος μετονομάστηκε σε Πρόσωπο της Χρονιάς. Πέρυσι, η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία έγινε το νεότερο σε ηλικία άτομο που κέρδισε τον τίτλο Πρόσωπο της Χρονιάς.

Την επόμενη εβδομάδα το αμερικανικό περιοδικό θα αποκαλύψει την επιλογή του για το Πρόσωπο της Χρονιάς του 2020.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Celebrities στα εστιατόρια

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Σύστημα κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA με τη Nokia

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα