ΑΘΗΝΑ
17:00
|
30.04.2024
Κατηγορείται πως παρέδωσε απόρρητες πληροφορίες για την ρωσική αεροπορική βιομηχανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως ύποπτο για εσχάτη προδοσία με την κατηγορία ότι παρέδωσε σε ξένη χώρα διαβαθμισμένες πληροφορίες για την ρωσική αεροπορική βιομηχανία συνέλαβαν οι ρωσικές αρχές τον φυσικό Ανατόλι Γκουμπάνοφ που εργάζεται στο Κεντρικό Ινστιτούτο Αεροδυναμικής.

Δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε την προφυλάκιση για διάστημα δύο μηνών ενώ ο δικηγόρος του συλληφθέντος αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.

Ο Γκουμπάνοφ, στην περίπτωση που η δικαιοσύνη αποφανθεί ότι είναι ένοχος για εσχάτη προδοσία μπορεί να καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη, αν και λεπτομέρειες όσον αφορά τις κατηγορίες είναι απίθανο να δουν το φως της δημοσιότητας, καθώς οι υποθέσεις εσχάτης προδοσίας εκδικάζονται κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Ανατόλι Γκουμπάνοφ κατάγεται από οικογένεια που έχει μεγάλη παράδοση στον τομέα της αεροναυπηγικής. Ο πεθερός του Γκουμπάνοφ, Λεονίντ Σκάλοφ , είναι γνωστός επιστήμονας και υπήρξε ένας από τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη της αεροπορικής βιομηχανίας της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Γκουμπάνοφ εργάζεται στο Ινστιτούτο Αεροδυναμικής, από το 1979 , ως επικεφαλής ενός τμήματος (αεροδυναμικής αεροσκαφών και πυραύλων), ενώ ο τομέας της αρμοδιότητας του είναι οι πτητικές συσκευές μεγάλης ταχύτητας. Ο Γκουμπάνοφ είναι πατέρας πέντε παιδιών, εκ των οποίων τα τρία εργάζονται επίσης στον τομέα της αεροπροική βιομηχανίας.

Παρόμοια κρούσματα Οκτώβριο και Νοέμβριο

Οι παραπομπές σε δίκες στρατιωτικών και εργαζομένων στους βιομηχανικούς τομείς της Ρωσίας με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο.

Τον περασμένο μήνα, ρωσικό δικαστήριο επέβαλε σ’ έναν άνδρα 13ετή ποινή κάθειρξης επειδή προσπάθησε να παραδώσει στρατιωτικά μυστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Οκτώβριο οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν έναν στρατιώτη και τον αδερφό του με την κατηγορία ότι παρέδωσαν κρατικά μυστικά στην Εσθονία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φον ντερ Λάιεν: «Δεν αποκλείεται» να απαγορευτεί το TikTok και στην Ε.Ε.

Επίθεση Γεωργιάδη σε διαμαρτυρόμενους υγειονομικούς-«Κάφροι, ελάτε αν έχετε τα κότσια»

Κλήση της Κεραμέως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Ράφα με ή χωρίς συμφωνία εκεχειρίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα