ΑΘΗΝΑ
05:26
|
03.10.2023
O περιφερειακός πρόεδρος της Τιγκράι χαρακτήρισε “εισβολείς” τις αιθιοπικές δυνάμεις, καταγγέλλοντας και την ανάμειξη της Ερυθραίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενώ οι μάχες συνεχίζονται “σε πολλά μέρη” της περιφέρειας Τιγκράι της Αιθιοπίας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο περιφερειακός πρόεδρος της Τιγκράι, Ντεμπρέτσιον Γκεμπρεμιχαέλ, δήλωσε στο γαλλικό κρατικό διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων France 24 ότι η βόρεια περιοχή θα συνεχίσει να πολεμά όσο οι ομοσπονδιακοί “εισβολείς” βρίσκονται στο έδαφος του Τιγκράι.

Ο πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ ανακοίνωσε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πριν από ένα μήνα, λέγοντας ότι στοχεύουν τους ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος του Λαϊκoύ Απελευθερωτικoύ Μετώπου του Τιγκράι (TPLF), του οποίου ο Γκεμπρεμιχαέλ ηγείται.

Ο περιφερειακός ηγέτης πιστεύει ότι η γειτονική Ερυθραία παίζει βασικό ρόλο στη σύγκρουση και είναι σε συνεννόηση με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Αντίς Αμπέμπα.

“Έχουν ήδη 16 τμήματα στο Τιγκράι. Παλεύουν με την πλευρά του ομοσπονδιακού στρατού … Έχουν ένα ενωμένο μέτωπο εναντίον μας. Όπου κι αν πάει κανείς, είναι εκεί” δήλωσες χαρακτηριστικά ο Γκεμπρεμιχαέλ.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι δυνάμεις της Ερυθραίας είχαν λάβει μέρος σε μαζικές λεηλασίες, ισχυρισμό που αρνήθηκε τόσο η Ερυθραία όσο και η Αιθιοπία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων (ICG), η σύγκρουση που διαρκεί πάνω από ένα μήνα έχει προκαλέσει την απώλεια χιλιάδων ζωών, ενώ δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν περάσει στο γειτονικό Σουδάν.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για πιθανή ανθρωπιστική καταστροφή, αν και η διακοπή των επικοινωνιών έχει καταστήσει δύσκολη την όποια εκτίμηση των επιτόπιων συνθηκών.

Πηγές: France 24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για χίλιες έκαναν οι 100 πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης, λέει ο Μητσοτάκης

Χωρίς προηγούμενο η μεταναστευτική κρίση, λέει η Μελόνι

Έρευνα της MRB για Κασσελάκη, εκλογές και ελληνοτουρκικά

Η Σλοβακία κατηγορεί τη Μόσχα πως ενεπλάκη στις εκλογές της

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα