ΑΘΗΝΑ
03:39
|
25.04.2024
Η Αργεντινή ενέκρινε μία έκτακτη εισφορά για μεγάλη προσωπική περιουσία, για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης μετά την πανδημία Covid-19.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αργεντινή ενέκρινε μία έκτακτη εισφορά για μεγάλη προσωπική περιουσία. Το μέτρο προορίζεται να συγκεντρώσει περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης μετά την πανδημία Covid-19. Οι επικριτές λένε ότι δεν αποτελεί επιλογή για τη στάσιμη οικονομία.


Ο λεγόμενος «φόρος εκατομμυριούχων» εγκρίθηκε στη Γερουσία αργά την Παρασκευή με 42 προς 26 ψήφους. Το μέτρο στοχεύει πολίτες της Αργεντινής με δηλωμένο προσωπικό πλούτο άνω των 200 εκατομμυρίων πέσος (2,5 εκατομμύρια δολάρια). Θα εφαρμόσει έναν προοδευτικό φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 2% επί της συνολικής περιουσίας τους, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων που ενδέχεται να κατέχουν εκτός της χώρας.

Ο φόρος πέρασε νωρίτερα από το χαμηλότερο τμήμα του κοινοβουλίου της Αργεντινής, με 133 ψήφους υπέρ και 115 κατά.

Οι υποστηρικτές του λένε ότι περίπου 12.000 άτομα πληρούν τις προϋποθέσεις για να πληρώσουν την εισφορά, με τους 380 πλουσιότερους φορολογούμενους να αναμένεται να καλύψουν πάνω από το ήμισυ του συνολικού ποσού.

Η κυβέρνηση ελπίζει να συγκεντρώσει έως και 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα δαπανηθούν για ιατρικές προμήθειες, υποστήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, κοινωνικά προγράμματα, υποτροφίες φοιτητών και εξερεύνηση φυσικού αερίου.

Ο φόρος επιβλήθηκε από την αριστερή κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντεζ και του συνασπισμού του Frente de Todos (Μέτωπο των πάντων) και χαρακτηρίστηκε ως ευκαιρία για πλούσια άτομα να δείξουν «αλληλεγγύη και εξαιρετική συμβολή» στο έθνος. Οι δαπάνες θα ενισχύσουν την προβληματική εθνική οικονομία, υποστήριξαν.

Η Αργεντινή εισήλθε σε ύφεση το 2018, γεγονός που ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για τον οποίο ο Φερνάντεζ κατάφερε πέρυσι να ξεπεράσει τον προκάτοχό του, Μαουρίτσιο Μάκρι, στις γενικές εκλογές. Η πανδημία Covid-19, η οποία προκάλεσε σχεδόν 40.000 θανάτους στην Αργεντινή, επιδείνωσε περαιτέρω τα οικονομικά της δεινά.

Οι επικριτές του συνασπισμού του Μάκρι Juntos por el Cambio (Μαζί για Άλλαγή) δήλωσαν ότι η κίνηση ήταν «κατά των επενδύσεων, δημευτική και κάνει διακρίσεις» και εξέφρασαν την ανησυχία ότι αντί να είναι ένα εφάπαξ μέτρο, θα συνεχιστεί με κάποια μορφή.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα