ΑΘΗΝΑ
14:13
|
26.04.2024
Εδώ και τέσσερις εβδομάδες η χώρα βρίσκεται σε lockdown και το σύστημα υγείας στην εντατική. Οι νεκροί, ξεπέρασαν τους 2.800.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συμπτώματα…ταξικής μυωπίας εμφανίζει η κυβέρνηση. Τα κρούσματα πληθαίνουν επικίνδυνα, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες οι αρμόδιοι παρουσιάζουν και συμπτώματα πολιτικών παραισθήσεων.

Εν όψει των εκδηλώσεων για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την αναμενόμενη απαγόρευση των συναθροίσεων, οι πολίτες θα γίνουν (και πάλι) αποδέκτες δηλώσεων οι οποίες θα κινούνται μεταξύ νουθεσίας και απειλής, προκειμένου να μην προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις, με το αιτιολογικό της έκτακτης υγειονομικής κατάστασης.

Εδώ και τέσσερις εβδομάδες η χώρα βρίσκεται σε lockdown και το σύστημα υγείας στην εντατική. Οι νεκροί, ξεπέρασαν τους 2.800.

Προφανώς, η αυξημένη διασπορά του κορονοϊού σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, δεν οφείλεται ούτε στις ελάχιστες, ολιγομελείς παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης στις 26 Νοεμβρίου, ούτε στην συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η οποία διαλύθηκε βιαίως και με συνοπτικές διαδικασίες από τα ΜΑΤ.

Προφανώς, το κυβερνητικό δριμύ “κατηγορώ” σε βάρος των πιτσιρικάδων που συγκεντρώνονταν πριν από μήνες στις πλατείες, δεν μπορεί πλέον να εξηγήσει την δραματική αύξηση των κρουσμάτων.

Την απάντηση έχει ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που παρακολουθεί την πορεία του ιού και εισηγείται μέτρα στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ο οποίος με δηλώσεις του, χαρακτήρισε “χώρους υψηλού κινδύνου” τους χώρους εργασίας, προσθέτοντας ότι ο ιός ακολουθεί τη διαδρομή μεταξύ εργασίας και οικίας.

Και όμως, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πραγματοποιούνται συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι στους εργασιακούς χώρους.

Από ποιους πραγματοποιούνται οι έλεγχοι;

Οι εκπρόσωποι των Επιθεωρητών Εργασίας σοκάρουν, καταγγέλλοντας με ανακοίνωση τους, “επιτελικό χάος” στο υπουργείο Εργασίας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας (ΠΟΣΕΠΕ) είχε εκδώσει πολυσέλιδη ανακοίνωση, ήδη από τις 30 Ιουλίου 2019, δηλαδή πολύ πριν εμφανιστεί ο κορονοϊός στην Ελλάδα προβλέποντας τις δυσμενείς συνέπειες που θα είχε στην αγορά εργασίας, η υποβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Μάλιστα, τότε, είχε παραστεί αντιπροσωπεία των εργαζομένων του ΣΕΠΕ, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής και είχε επισημάνει ότι “επιχειρείται αποδόμηση της αυτοτελούς διοικητικής οντότητας του ΣΕΠΕ, γεγονός που είναι ξεκάθαρη υποβάθμιση του ρόλου και του έργου του συστήματος επιθεώρησης εργασίας στη χώρα”. Επίσης, οι Επιθεωρητές Εργασίας συμπλήρωναν ότι “το ΣΕΠΕ αποκτά εκτελεστικό χαρακτήρα, χωρίς επιτελική δομή και αποφασιστική αρμοδιότητα” και πρόσθεταν ότι συνιστά “σίγουρη συνταγή αποτυχίας, ο διαμοιρασμός των αρμοδιοτήτων”…

Διαβλέποντας το μέγεθος του προβλήματος η Ομοσπονδία απέστειλε διαδοχικές επιστολές προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στις 11 και στις 20 Μαρτίου, ενώ η χώρα έμπαινε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας, ώστε από κοινού με τον ΕΟΔΥ να πραγματοποιούνται έλεγχοι για την ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων.
Επίσης, οι επιθεωρητές ζητούσαν να τους δοθούν σαφείς οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση των ειδικών περιπτώσεων, οι οποίες άπτονται των εργασιακών σχέσεων και των συνθηκών εργασίας που έχουν δημιουργηθεί λόγω κορονοϊού. Επιπλέον η Ομοσπονδία ζητούσε να χορηγηθεί κατάλληλος και επαρκής εξοπλισμός για την προστασία από τον κορονοϊό, όπως είναι οι ειδικές στολές σε βιομηχανικούς χώρους.

Κάτι τέτοιο, υπογραμμίζουν, ουδέποτε συνέβη…

Τοξικό κάτεργο

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ καταγγέλλουν την διοίκηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρα, ότι υπηρετώντας τη λογική του αυταρχισμού, της απληστίας και της αναλγησίας, μετατρέπει τον ΕΦΚΑ από απλό “κάτεργο” σε “τοξικό κάτεργο”.

Οι εργαζόμενοι, εκφράζουν φόβους για την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους και ζητούν:

  • Συμμετοχή όλου του προσωπικού, χωρίς καμία εξαίρεση, ανεξάρτητα από την κατηγορία και τον κλάδο (βοηθητικό προσωπικό, καθαρίστριες κτλ.), στα μέτρα περιορισμού του αριθμού των υπαλλήλων που θα παρίστανται καθημερινά στην υπηρεσία.
  • Διαχείριση των ραντεβού από το αντίστοιχο κατά περίπτωση Περιφερειακό Τμήμα και αυτοπρόσωπη παρουσία μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις.
  • Διενέργεια υγειονομικού τεστ σε ολόκληρο το προσωπικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα