ΑΘΗΝΑ
02:01
|
08.12.2021
ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 έβαλαν κατά της απόφασης με σκληρούς χαρακτηρισμούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. να απαγορευθούν λόγω κορονοϊού όλες οι συναθροίσεις σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 έβαλαν κατά της απόφασης με σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται στις συναθροίσεις να συμμετέχουν πάνω από τέσσερα άτομα και η απόφαση ισχύει από τις 5:00 της 6ης Δεκεμβρίου έως τα μεσάνυχτα, ενώ προβλέπονται και κυρώσεις για 5.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο στα νομικά πρόσωπα και 3.000 στα φυσικά πρόσωπα ενώ παραμένει το πρόστιμο των 300 ευρώ σε όσους παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες συναθροίσεις.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση επιλέγει ξανά το δρόμο του αυταρχισμού

Αντιδημοκρατική χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων αύριο Κυριακή, ημέρα της επετείου δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την πανδημία για να γενικεύσει την καταστολή των λαϊκών ελευθεριών.

“Η κυβέρνηση, μετά το κρεσέντο καταστολής τις ημέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου, επιλέγει ξανά το δρόμο του αυταρχισμού, αλλά και της αυτογελοιοποίησης, μέσα από την αντιδημοκρατική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων, σε όλη την Επικράτεια” σχολιάζει το ΚΚΕ.

Και προσθέτει: “Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την προστασία του λαού από την πανδημία, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τα πεπραγμένα της στο κομμάτι της δημόσιας υγείας, αλλά για το πως θα χρησιμοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για την μονιμοποίηση τέτοιων απαράδεκτων απαγορεύσεων, για τη γενίκευση της καταστολής και της περιστολής λαϊκών ελευθεριών”.

Μ. Κριθαρίδης: Με μία ακόμα χουντική μεταμεσονύχτια απόφαση καταλύονται ξανά τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών

Ο εκπροσώπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, σε δήλωση του έκανε λόγο για χουντική μεταμεσονύχτια απόφαση. Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Υπάρχουν μια σειρά από κριτήρια που μπορούν να χρωματίσουν μια κυβερνητική απόφαση από αυταρχική έως χουντικής εμπνεύσεως: Να είναι αντιδημοκρατική στον πυρήνα της, παράλογη στην ουσία της, και Παπαδοπουλική στον τρόπο εφαρμογής της.

Το μεταμεσονύχτιο ΦΕΚ που απαγορεύει τις συναθροίσεις ανω των 3 ατόμων στη χώρα, μόνο για τη μέρα της επετείου δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από Ειδικό Φρουρό το 2008, πληροί όλες τις παραπάνω προδιαγραφές:

Είναι οριζόντια για όλη τη χώρα για ένα γεγονός που συνήθως αφορά τρία οικοδομικά τετράγωνα της πρωτεύουσας (εκτός αν η κυβέρνηση έχει λόγο να φοβάται μαζική πανελλήνια εξέγερση οπότε θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί). Αυστηροποιεί ένα ήδη επαρκές λοκντάουν που περιορίζει αρκούντως την ευχέρεια κίνησης των πολιτών, μόνο για μια συγκεκριμένη μέρα (τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα κάλεσμα για μαζική πορεία από καμμία συλλογικότητα, κάτι που μεταφράζεται στα χωροφυλακίστικα του ΦΕΚ ως «σφόδρα πιθανολογούμενη πραγματοποίηση»).

Και κυρίως, βγαίνει μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, για να ελαχιστοποιήσει την ορατότητά του άρα και τις πιθανότητες να τύχει εύλογης κριτικής από τη μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών.

Ένα γνήσιο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», κατάμαυρο και χωροφυλακίστικο, που γίνεται διπλά ανατριχιαστικό αν στοχαστεί κανείς στην επέτειο ποιού γεγονότος ενεργοποιείται μ΄αυτό τον τρόπο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εγγυήσεις για ΝΑΤΟ ζήτησε ο Πούτιν από τον Μπάιντεν

Νόμιμοι και στη Χιλή οι γάμοι ατόμων ίδιου φύλου

Κοινωνία χωρίς ρατσισμό είναι «κοινωνία με μέλλον»

Φιλμ νουάρ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα