ΑΘΗΝΑ
05:50
|
19.04.2024
Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον είπε ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον είπε ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός εάν παραιτηθούν από τη σκληρή τους στάση έναντι του λεγόμενου μηχανισμού κράτους δικαίου.

“Εάν η Ουγγαρία και η Πολωνία εξακολουθούν να αρνούνται να επιβεβαιώσουν την τρέχουσα κατάσταση, θα είναι απαραίτητο να βρεθεί μια πιο ριζοσπαστική λύση, πράγμα που σημαίνει ότι το σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη θα περιλαμβάνει 25 [μέλη της ΕΕ]. Νομικά, είναι περίπλοκο αλλά δυνατό. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη: δεν θα θυσιάσουμε ούτε την ανάκαμψη ούτε το κράτος δικαίου », δήλωσε ο Μπον την Κυριακή σε συνέντευξή του στο Le Journal du Dimanche.


Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα ταμείο ανάκαμψης από την COVID-19 ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούλιο, που ονομάστηκε NextGenerationEU. Ωστόσο, έχει προκύψει διαμάχη καθώς το μπλοκ επιδιώκει να επιτρέψει την πρόσβαση στα κονδύλια από την παρατήρηση των ευρωπαϊκών αξιών, όπως οι δημοκρατικοί κανόνες και ο σεβασμός του κράτους δικαίου.

Σε συνεδρίαση της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper II) στις 16 Νοεμβρίου, η Πολωνία και η Ουγγαρία αρνήθηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στο ταμείο ανάκαμψης αντιτιθέμενοι με τον μηχανισμό του κράτους δικαίου, υπογραμμίζοντας την πεποίθησή τους ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε δύο μέτρα και δύο σταθμά να εφαρμόζονται σε διαφορετικά μέλη της ΕΕ.

Αρνήθηκαν επίσης να εγκρίνουν τον προτεινόμενο προϋπολογισμό 1,074 τρισεκατομμυρίων ευρώ του μπλοκ, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει από το 2021 έως το 2027, διαταράσσοντας το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τον εγκρίνει πριν από το τέλος του έτους.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέτρεψε την Πολωνία και την Ουγγαρία στις 25 Νοεμβρίου να παραπέμψουν τη διαφορά τους στο δικαστήριο, αντί να αναστείλουν τις προσπάθειες για την έγκριση του προϋπολογισμού και του ταμείου ανάκαμψης.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα