ΑΘΗΝΑ
17:35
|
18.05.2024
Άνοιξαν οι κάλπες στη Ρουμανία για τις βουλευτικές εκλογές. Φαβορί το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άνοιξαν οι κάλπες στη Ρουμανία για τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες φαβορί εμφανίζεται το κυβερνών, φιλοευρωπαϊκό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL), παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί για τον τρόπο που χειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού.

Το PNL συγκεντρώνει το 28% της πρόθεσης ψήφου, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (PSD, 23%) και την κεντροδεξιάς συμμαχία του USR-Plus (18%), σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου IMAS.

Λόγω της πανδημίας το ποσοστό αποχής αναμένεται να φτάσει έως και το 60%, σύμφωνα με αναλυτές.

Το PNL έχει τη στήριξη του δημοφιλούς προέδρου της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, που προέρχεται από το κόμμα. Απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι παραβιάζει το Σύνταγμα ο Γιοχάνις τάχθηκε ανοικτά υπέρ του PNL και απέρριψε το ενδεχόμενο επιστροφής στην εξουσία των Σοσιαλδημοκρατών μέχρι το τέλος της θητείας του, το 2024.

Αποδυναμωμένο και από την φυλάκιση για διαφθορά του πρώην επικεφαλής του Λίβιου Ντραγκνέα, το αντιπολιτευτικό PSD, που κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή της Ρουμανίας επί 30 χρόνια, εκδιώχθηκε από την εξουσία στο τέλος του 2019 έπειτα από πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησής του. Ωστόσο εξακολούθησε να διατηρεί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το διακύβευμα των φετινών εκλογών θεωρείται πως είναι η υγειονομική κατάσταση της χώρας εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και η οικονομία.

Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 21:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενώ κατά την εκλογική διαδικασία ισχύουν αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19: μάσκες, αποστάσεις και αντισηπτικά.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Αύξηση κατά 30% εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας-Ισλαμικών χωρών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα