ΑΘΗΝΑ
17:36
|
25.04.2024
Με μία εκτεταμένη ανάρτηση στο Facebook αναφέρεται στην σημερινή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μία εκτεταμένη ανάρτηση στο Facebook αναφέρεται στην σημερινή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη νέα γενιά αλλά και γιατί εκπροσωπεί «την Ελλάδα που αρνείται την εξέλιξη της και προσπαθεί να φυλαχτεί από το μέλλον της».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει στο μήνυμά του ότι η ιστορία «δεν σταματά ούτε μα λόγια, ούτε με γκλοπ, ούτε με σφαίρες».

Ολόκληρο το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής:

«Όταν ο Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε από τη σφαίρα του δολοφόνου του, μια ολόκληρη γενιά σημαδεύτηκε για πάντα.

Τον Δεκέμβρη του 2008, τα παιδιά του ’90 γέμισαν τους δρόμους και τις πλατείες της χώρας.

Τα πρόσωπα τους, οι φωνές τους και η αγωνία τους πλημμύρισε μια χώρα που κοιτούσε αμήχανη το δυσοίωνο μέλλον της. Κάποιοι δεν τους άκουσαν, δεν τους είδαν ποτέ. Είδαν μόνο τα θρύψαλα της οργής.

Τα παιδιά αυτής της γενιάς είναι σήμερα εργαζόμενοι με μπλοκάκι, ερευνητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γιατροί στο ΕΣΥ, δάσκαλοι, καλλιτέχνες, μηχανικοί. Είναι τα παιδιά της κρίσης που μεγάλωσαν σε μια άλλη Ελλάδα από αυτή των γονιών τους.

Είναι οι άνθρωποι που μπήκαν στο στόχαστρο στα 15 τους ως ταραξίες, και σήμερα στα 25 τους βαφτίζονται ανεύθυνοι και επικίνδυνοι, από τους ίδιους δήθεν προστάτες της τάξης και της ασφάλειας τότε, της δημόσιας υγείας τώρα.

Υπάρχει κάτι πιο δομικό από τα διαφορετικά πολιτικά σχέδια, που μας χωρίζει με τους συκοφάντες αυτής της γενιάς. Είναι η πίστη μας ότι οι κοινωνίες προχωρούν, βασιζόμενες πάνω στα όνειρα, τις ικανότητες και τις φιλοδοξίες των νεότερων ανθρώπων. Ότι η κοινωνική πρόοδος γεννιέται από την αμφισβήτηση, όχι από την ανακύκλωση της αδικίας.

Το κόμμα που κυβερνά σήμερα τη χώρα, δεν το πίστεψε ποτέ αυτό. Το αντίθετο. Πολιτεύεται για δεκαετίες απέναντι στην πρόοδο, απέναντι τελικά στους ανθρώπους που εκπροσωπούν αυτή την αμφισβήτηση.

Γι’ αυτό και σήμερα, τους βάζει ξανά απέναντι. Οι γενιές του ’90 και του ’00 είναι οι ρίζες του κακού και πρέπει να παταχθούν. Από τα προσβλητικά λόγια ενός πρωθυπουργού, μέχρι τις χειροπέδες ενός αστυνομικού σε ένα κινηματογράφο ή μια πλατεία όπου βρέθηκαν κάποιοι «απείθαρχοι» νέοι.

Η Ελλάδα που αρνείται την εξέλιξη της και προσπαθεί να φυλαχτεί από το μέλλον της.

Αλλά η ιστορία δε λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Δε σταματά ούτε με λόγια, ούτε με γκλοπ, ούτε με σφαίρες. Η αναπόδραστη δύναμη της εξέλιξης, στα μυαλά και τα χέρια της γενιάς του Αλέξη και των επόμενων, δε μπορεί να καμφθεί από μια εξουσία κοντόφθαλμη, αλαζονική και αυταρχική.

Εκείνες οι μέρες ήταν του Αλέξη. Χρέος μας είναι να χτίσουμε την Ελλάδα της γενιάς του».

ΜέΡΑ 25: Τα μηνύματα της μαθητικής Άνοιξης του 2008 καθοδηγούν τους νέους

Η Πολιτική Γραμματεία του ΜεΡΑ 25 με ανακοίνωσή της τιμά την μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τονίζει ότι τα μηνύματα της μαθητικής ‘Ανοιξης του 2008 συνεχίζουν να είναι ζωντανά και να καθοδηγούν τους νέους ανθρώπους.

Το ΜέΡΑ 25 αναφέρει ότι «στις 6 Δεκέμβρη τιμούμε τη μνήμη του απρόκλητα δολοφονημένου 15χρονου μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από τον Ειδικό φρουρό της ΕΛ.ΑΣ. Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια το 2008, ο οποίος πλέον μετά τις παλινωδίες της δικαιοσύνης κυκλοφορεί ελεύθερος μαζί με τον συνεργό του». Προσθέτει ότι συμπληρώθηκαν 12 χρόνια «από την τραγική αυτή δολοφονία και την συνεπακόλουθη αυθόρμητη και ακηδεμόνευτη μαθητική ‘Ανοιξη του ελληνικού Δεκέμβρη του 2008, απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία και την ωμή, βίαιη κρατική καταστολή, λίγο πριν την επέλευση των σκληρών μνημονίων που σάρωσαν τη χώρα την τελευταία δεκαετία».

Σύμφωνα με την ΠΓ του ΜέΡΑ 25,, «στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες» βροντοφώναξαν οι νέοι και οι νέες που ξεχύθηκαν τότε, γεμάτοι δίκαιη οργή στους δρόμους της Αθήνας, μετά τον τόσο άδικο και τραγικό χαμό του συνομήλικού τους. Ενώ τα μέσα της ολιγαρχίας ακόμα και τότε προσπάθησαν για μία ακόμα φορά να παίξουν τον βρώμικο ρόλο τους. Μια δολοφονία που σηματοδότησε με τον άδικο αυτό τρόπο την αυθόρμητη αντίδραση της μαθητικής κοινότητας και της νεολαίας απέναντι στον φασιστικό τρόπο λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ., εναντίον αόπλων μαθητών και αθώων μελών της κοινωνίας, δημιουργώντας πρόσφορο υπέδαφος για τις αυταρχικές πολιτικές και το αστυνομικό κράτος, που ξεκίνησε να διαμορφώνεται ήδη από τότε».

Το μήνυμα εκείνο και η αντίδραση, σημειώνει η Πολιτική Γραμματεία, «είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ. Καθώς μια φαινομενικά τυχαία αφορμή που βάλλει ευθέως κατά της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, αρκεί για να κινητοποιήσει ολόκληρα κομμάτια της κοινωνίας να αντιδράσουν με σθένος και αλληλεγγύη στα σχέδια της ολιγαρχίας για την καθυπόταξη και την απαξίωση στο σύνολο της» και καταλήγει: «Κι αυτό γιατί προς τις Τράπεζες και την ολιγαρχία, επιφυλάσσεται άπλετη οικονομική στήριξη και ανοχή, ενώ προς τη νεολαία σφαίρες, χημικά, βία, φτώχεια, ανεργία και ξενιτιά, κάνοντας τα μηνύματα της μαθητικής ‘Ανοιξης του Δεκέμβρη 2008 και τη μνήμη του Αλέξανδρου να συνεχίζουν να είναι ζωντανά και να καθοδηγούν τους νέους ανθρώπους που σήμερα ακόμα αντιστέκονται, ονειρεύονται και παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα