ΑΘΗΝΑ
01:13
|
29.09.2024
Η Προεδρία του Μεξικού πρότεινε αυστηρότερους περιορισμούς στους “ξένους πράκτορες” που λειτουργούν στη χώρα, “φωτογραφίζοντας” τις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Προεδρία του Μεξικού πρότεινε αυστηρότερους περιορισμούς για τους “ξένους πράκτορες” που λειτουργούν στη χώρα, σε μια κίνηση που έπεται μιας περιόδου εντάσεων με την Ουάσινγκτον και θεωρείται ευρέως ότι απευθύνεται σε αξιωματούχους της Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ.

Σε σχέδιο νομοθετικής πρότασης που στάλθηκε στη Γερουσία την Παρασκευή, το γραφείο του Προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ (γνωστότερος με το ακρωνύμιο ΑΜΛΟ) δήλωσε ότι οι ξένοι πράκτορες πρέπει να μοιράζονται οποιεσδήποτε πληροφορίες λαμβάνουν με τις μεξικανικές αρχές και θα πρέπει να αφαιρεθεί η διπλωματική ασυλία εάν διαπράξουν εγκλήματα ή παραβιάσουν τους κανονισμούς.

Η υποχρέωση των ξένων πρακτόρων να μοιράζονται όλες τις πληροφορίες με τους Μεξικανούς ομολόγους τους θα ήταν μια εξέλιξη που θα προκαλούσε μεγάλη ανησυχία σε αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι πλήθος θεσμικών παραγόντων του Μεξικό συνεργάζονται με συμμορίες ναρκωτικών.

Η πρόταση της προεδρίας θα καθιστούσε επίσης υποχρεωτικό για τους περισσότερους αξιωματούχους του Μεξικού να υποβάλουν γραπτή έκθεση, εντός τριών ημερών, μετά από οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με ξένο πράκτορα.

Το έγγραφο δεν ανέφερε συγκεκριμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ο ΑΜΛΟ έχει επικρίνει ιδιαίτερα την αμερικανική διοίκηση επιβολής ναρκωτικών (DEA) από τη σύλληψη τον Οκτώβριο του πρώην αρχηγού στρατού και υπουργού Άμυνας του Μεξικού Σαλβαδόρ Σιενφουέγκος, σε μια κίνηση που συγκλόνισε το πολιτικό κατεστημένο του Μεξικού.

Έπειτα, η υπόθεση πήρε εντελώς διαφορετική τροπή όταν ο πρώην υπουργός Άμυνας απελευθερώθηκε τον περασμένο μήνα, μετά την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης και ζήτησε από τα μεξικανικά δικαστήρια να εγκαταλείψουν την υπόθεση. Πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters ανέφεραν πως η μεξικανική πλευρά συμφώνησε στην απελευθέρωση του Σιενφουέγκος με αντάλλαγμα την σύλληψη αρχηγού μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών. Το Μεξικό και προσωπικά ο ΑΜΛΟ ωστόσο αρνoύνται την ύπαρξη τέτοιας συμφωνίας.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα