ΑΘΗΝΑ
09:29
|
03.07.2024
Το Καμερούν διεξάγει τις πρώτες περιφερειακές εκλογές στην ιστορία του σήμερα την Κυριακή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Καμερούν διεξάγει τις πρώτες περιφερειακές εκλογές στην ιστορία του σήμερα την Κυριακή (6/12). Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι εκλογές είναι αρχή για την μεταβίβαση εξουσιών προς στις επαρχίες, ενώ οι πολιτικοί της αντίπαλοι φοβούνται ότι αντιθέτως βοηθούν στην νομιμοποίηση και την διατήρηση στην εξουσία του επί 38 συναπτά έτη Προέδρου της χώρας, 87χρονου Πολ Μπιγιά.

Ο Μπίγια ελπίζει ότι η ψηφοφορία θα καθησυχάσει τους επικριτές που κάνουν λόγο για εγκατάλειψη των 10 περιφερειών του αφρικανικού κράτους και θα τερματίσει την τριετή αυτονομιστική εξέγερση στην αγγλόφωνη δύση, η οποία έχει γίνει η μεγαλύτερη απειλή για την σχεδόν 40χρονη κυριαρχία του.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση τα περιφερειακά συμβούλια που θα προκύψουν από τις εκλογές θα έχουν λόγο επί αναπτυξιακών θεμάτων αλλά δεν θα μπορούν να ανατρέψουν νομοθετήματα του Κοινοβουλίου ή της Γερουσίας (σώματα ελεγχόμενα από το κόμμα του Μπίγια).

Οι αυτονομιστές του πλειοψηφικά αγγλόφωνου δυτικού τμήματος της χώρας που διεκδικούν την ανεξαρτησία της περιοχής από την πλευρά τους έχουν δεσμευτεί ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για την παρεμπόδιση της διαδικασίας και θα συλλάβουν τους συμμετέχοντες.

Υπενθυμίζεται πως η σύγκρουση μεταξύ κυβερνητικών στρατιωτικών δυνάμεων και αυτονομιστών που ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2017, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 3000 ανθρώπους και ανάγκασε 500000 να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συγγνώμη Αυγενάκη για την επίθεση σε υπάλληλο του αεροδρομίου

ΠΑΣΟΚ: Έκτη υποψήφια η Νάντια Γιαννακοπούλου

Τα 50 χρόνια ζωής της κεντροαριστεράς (και το ερώτημα τώρα τι κάνουμε)

Μητσοτάκης: Είμαι πεπεισμένος μεταρρυθμιστής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα