ΑΘΗΝΑ
15:12
|
16.04.2024
Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) σε κομβικά θέματα που αφορούν αντιτιθέμενα συμφέροντα.
Tattered / divided flag of Great Britain (Union Jack) and Europe symbolizing the exit of UK from Europe (Brexit).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) σε κομβικά θέματα που αφορούν αντιτιθέμενα συμφέροντα.

Οι σκληρές, μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου στις οποίες πρωταγωνιστούν από το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δεν έχουν οδηγήσει στην επιδιωκόμενη επιτυχία.

Πάντως μετά τη σημερινή 90λεπτη τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αποφασίστηκε για σήμερα τουλάχιστον η παύση της διαπραγμάτευσης.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον με κοινό τους ανακοινωθέν αργά σήμερα δήλωσαν ότι η επισφράγιση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή “λόγω των εναπομείναντων διαφορών σε κρίσιμα θέματα”. “Ζητήσαμε από τους επικεφαλής διαπραγματευτές μας να προετοιμάσουν μια επανεξέταση των επανπομείναντων διαφορών για να συζητηθούν κατ’ ιδίαν τις επόμενες ημέρες”, ανέφεραν.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, παραδέχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες πως είναι «μάλλον απαισιόδοξος» για τις προοπτικές να σφραγισθεί μια τέτοια συμφωνία.

Τα ζητήματα τριβής

Βασικά ζητήματα αντιπαράθεσης παραμένουν τα θέματα αλιείας, δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ρύθμισης του διμερούς ανταγωνισμού σε βάθος χρόνου με εμφανή την προσπάθεια της ΕΕ να εμποδίσει το Λονδίνο να ανταγωνίζεται τις χώρες μέλη της ΕΕ από πλεονεκτική θέση σε ζητήματα περιβάλλοντος, φορολογίας και αγορών…

Μπροστά στην άκαμπτη θέση της ΕΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός φάνηκε σήμερα να κάνει μία “κίνηση καλής θέλησης” σε πρόβλημα που δημιούργησε ο ίδιος όταν προώθησε προ μηνών προς ψήφιση το νόμο περί Εσωτερικής Αγοράς που ουσιαστικά παραβιάζει βασικές διατάξεις πρότερης συμφωνίας με την ΕΕ.

Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως θα αρθούν όσες διατάξεις του νόμου παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τη συμφωνία αποχώρησης με την ΕΕ.

Όπως φαίνεται τα παζάρια θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι να εκπνεύσει η μεταβατική περίοδος αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Δεκέμβρη. Δίχως να αποκλείεται βεβαίως ακόμη και μία παράταση καθώς και για τις δύο πλευρές διακυβεύονται συμφέροντα πολλών δισεκατομμυρίων…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Αρκεί μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Ο Μασκ απολύει πάνω από το 10% των εργαζομένων της Tesla παγκοσμίως

Νεμπένζια: Υποκρισία η έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα