ΑΘΗΝΑ
01:43
|
20.04.2024
Με πορεία απάντησαν οι Ουκρανοί ορθόδοξοι στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να επισκεφτεί τη χώρα, νομιμοποιώντας περαιτέρω την σχισματική εκκλησία του Επιφανίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με συγκέντρωση σε κεντρική πλατεία του Κιέβου και πορεία διαμαρτυρίας, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, απάντησαν εκατοντάδες Ουκρανοί πιστοί ορθόδοξοι στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου, να επισκεφτεί τον ερχόμενο Αύγουστο την Ουκρανία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακοίνωσε την επίσκεψη μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού της χώρας, που τον επισκέφτηκε στο Φανάρι ακριβώς πριν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Οι Ουκρανοί Ορθόδοξοι συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν κατά της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην χώρα τους, διότι την θεωρούν νομιμοποιητική του σχισματικού Επιφανίου. Ήταν η δεύτερη σχετική διαμαρτυρία, μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης, και εντός δέκα ημερών. Οι διαμαρτυρόμενοι Ορθόδοξοι κρατούσαν πανώ που έγραφαν «Έξω ο Βαρθολομαίος από την Ουκρανία» και «ο Βαρθολομαίος πούλησε την Αγια-Σοφιά» όπως και κατά του προέδρου της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελέσκυ, που αρχικά είχε παρουσιαστεί να μη λαμβάνει θέση στο θέμα της αυτοκεφαλίας, αλλά πρόσφατα ενέδωσε στις πιέσεις των ΗΠΑ – «Ο Ζελένσκι πούλησε την Εκκλησία στον Τούρκο παπά».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στην οργάνωση των συγκεντρώσεων, που οργανώθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων. Τις αντιδράσεις έχει προκαλέσει όχι μόνον ο τόμος Αυτοκεφαλίας που παρέδωσε στους σχισματικούς Ουκρανούς το Φανάρι, οδηγώντας την Ορθοδοξία σε βαθύτατο ρήγμα, αλλά και οι δηλώσεις του Ουκρανού πρωθυπουργού, Ντενις Σμυγκάλ, ο οποίος, αφού επισκέφτηκε το Φανάρι λίγο πριν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάιο Πομπέο, δήλωσε ότι η σχισματική εκκλησία χρηματοδοτείται από το Ουκρανικό κράτος κι αποτελεί «αξιόπιστο εταίρο του κράτους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα