ΑΘΗΝΑ
01:17
|
06.05.2024
Υπήρξε ένας από τους πιο ενεργούς πολιτικούς της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών και των ελληνικών δικαίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πωλ Σαρμπάνης (Σαρμπέινζ, Paul Sarbanes), Ελληνοαμερικάνος πρώην γερουσιαστής, στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Γεννημένος στο Σαλίσμπουρυ, από γονείς μετανάστες πρώτης γενιάς, μενκαταγωγή από τη Λακωνία, εργάστηκε από τα εφηβικά του χρόνια στο λαϊκό εστιατόριο των γονιών του, ακόμη και την περίοδο των νομικών σπουδών του σε Πρίνστον και Χάρβαρντ – η μετάβαση του για σπουδές στην Οξφόρδη ήταν η μόνη περίοδος που δεν εργαζόταν κατά τα φοιτητικά του χρόνια. 

Εργάστηκε ως δικηγόρος πριν μπει στην πολιτική αρένα, αρχικά ως πολιτειακός βουλευτής του Μέρυλαντ, το 1966, και εν τελεί ως γερουσιαστής, θέση που κράτησε επί τρεις δεκαετίες και από την οποία αποχώρησε το 2007. Στις μεγάλες στιγμές της καριέρας του, πλην του νόμου που φέρει το όνομα του, είναι η δίωξη του Ρίτσαρντ Νίξον το 1974, όταν ο Πωλ Σαρμπάνης παρουσίασε τις πρώτες θέσεις εναντίον του τότε Προέδρου των ΗΠΑ. Ο Νόμος Σαμπάνη- Οξλεϋ, που φέρει το όνομα του, πέρασε το 2002, μετά το σκάνδαλο της Ένρον, και αποτελεί σημείο αναφοράς στη δίωξη των μεγάλων εταιριών και την ανανέωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Πωλ Σαμπάνης υπερασπίστηκε τα δίκαια Ελλάδος και Κύπρου πολλές φορές, και υπήρξε από τους αρχιτέκτονες του εμπάργκο όπλων μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. 

Τον θάνατο του Πωλ Σαρμπάνη ανακοίνωσε ο γιός του, Τζων, ο οποίος εκπροσωπεί το Μέρυλαντ στο Κογκρέσο και συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα