ΑΘΗΝΑ
03:12
|
20.04.2024
Γιατί ο πρόεδρος της Γαλλίας αποκλείει την πολιτική των κυρώσεων ή ενός μποϊκοτάζ στο Κάιρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο δεν αποτελεί για τον πρόεδρο της Γαλλίας όρος για μια μελλοντική πώληση γαλλικών όπλων στο Κάιρο προκειμένου να μην αποδυναμωθεί η ικανότητα η αποτελεσματικού του εταίρου στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι είχε έναν “ειλικρινή” διάλογο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό μέγαρο Ελιζέ ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: “Δεν θα βασιστούν θέματα άμυνας και οικονομικής συνεργασίας στις διαφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι πιο αποτελεσματική μια πολιτική διαλόγου από ό,τι ενός μποϊκοτάζ, το οποίο θα αποδυνάμωνε την αποτελεσματικότητα ενός εκ των εταίρων στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας”.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι συζήτησε με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι μια σειρά υποθέσεων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης του ου Ράμι Σάαθ, ενός αιγυπτοπαλαιστίνιου υποστηρικτή των δικαιωμάτων που είναι παντρεμένος με τη Γαλλίδα Σελίν Λεμπρούν και του οποίου την αυθαίρετη κράτηση καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Ο Μακρόν εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την πρόσφατη αποφυλάκιση τριών μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων που τελούσαν υπό κράτηση σε φυλακές του Καΐρου.

Η Γαλλία και η Αίγυπτος είναι “ενωμένες” στην οικοδόμηση ενός “χώρου πολιτισμού”, μέσα στον οποίο “δεν υπάρχει χώρος για τις θανατικές καταδίκες και για τις ομιλίες μίσους, όταν απλώς εκφράζονται οι ελευθερίες”, υπογράμμισε ο Μακρόν, ο οποίος επέλεξε να αγνοήσει τις πρόσφατες εκκλήσεις της γαλλικής κοινωνίας για μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Αίγυπτο .

Πριν από τη συνάντηση Μακρόν-Σίσι η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας για τη “μακρά επιείκεια που δείχνει στον πρόεδρο της Αιγύπτου παρά το ιστορικό της βίαιης καταστολής οποιασδήποτε μορφής διαφωνίας στη χώρα. “Ο Μακρόν οφείλει να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ή τώρα ή ποτέ”, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.

Από την πλευρά ο πρόεδρος της Αιγύπτου υπενθύμισε πως η κυβέρνησή του καταδίκασε τη δολοφονία του καθηγητή Σαμουέλ Πατί, καθώς το Κάιρο “καταδικάζει οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση”. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως “οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να έχουν την θρησκεία που θέλουν και να αρνούνται ό,τι θέλουν”. Ωστόσο εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο, “καθιστώντας ισότιμες τις ανθρώπινες αξίες, που δεχόμαστε και σεβόμαστε, με τις αξίες της θρησκείας, να πληγώσουμε εκατομμύρια ανθρώπους”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα