ΑΘΗΝΑ
22:52
|
16.09.2021
Ο "αρχιτέκτονας" του τουρκολιβυκού μνημονίου προσφέρει πρόταση στο Ισραήλ για κοινή ΑΟΖ σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο “αρχιτέκτονας” του περσινού τουρκολιβυκού μνημονίου Τούρκος ε.α. ναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτσί (Cihat Yayci) “ξαναχτύπησε” αυτή τη φορά κατεβάζοντας στο Ισραήλ “φιλική” πρόταση για τον καθορισμό της “κοινής ΑΟΖ”.

Η πρόταση επιχειρεί αναθέρμανση των διμερών διπλωματικών σχέσεων (που έχουν υποβαθμιστεί από την άνοιξη του 2018 σε επίπεδο διπλωματικών επιτετραμένων) και επιχειρεί να “κάψει” τα σχέδια για την δημιουργία του δαπανηρού και απαιτητικού τεχνολογικά αγωγού East Med που θα μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο μέσω Κύπρου και Ελλάδας στις άλλες αγορές της ΕΕ. Ωστόσο αυτά τα επιχειρεί με καταπάταση της ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου και δη με την αυθαίρετη “παραχώρηση” θαλάσσιων οικοπέδων της Κύπρου.

Ειδικότερα, ο ε.α. ναύαρχος με εκτενή αναφορά που συνέταξε στο διαδικτυακό “Τουρκοσκόπιο” του ισραηλινού κέντρου Μελετών Μοσέ Νταγιάν για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που συνυπογράφει με την ερευνήτρια ιδρύματος στρατηγικών μελετών του τουρκικού πανεπιστημίου Μπαχτεσεχίρ, Ζεϊνέπ Τσεϊχάν, προτείνει συμφωνία καθορισμού της ΑΟΖ αμφοτέρων πλευρών.

Το κάνει υπό το πρίσμα αφενός της “υπερβατικής” λογικής των “διαγώνιων γραμμών” που “υπερπηδούν” και καταπατούν ελληνικά νησιά και την Κύπρο.

Αφετέρου προτείνει καθορισμό ΑΟΖ με τη γνωστή παρερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου των Θαλασσών στη βάση της τουρκικής πεποίθησης πως η ενδοχώρα υπερτερεί του εδάφους των νησιών και ως εκ τούτου αυτά στερούνται υφαλοκρηπίδας…

Η έκθεση Γιαϊτσί και Τσεϊχάν φέρει τον τίτλο: “Το Ισραήλ είναι ο γείτονας της Τουρκίας στη Θάλασσα: Καθορισμός Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας Περιοχών μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ”.

Το περίγραμμα της πρότασης είχε περιγραφεί και την Κυριακή σε ανάλογο άρθρο της ισραηλινής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Israel Hayom.

Στο ίδιο άρθρο τα παραπάνω “βασικά επιχειρήματα” της Άγκυρας δεν φάνηκαν να δελεάζουν (τουλάχιστον φανερά…) την ισραηλινή κυβέρνηση που υποδέχθηκε μάλλον ψυχρά την τουρκική πρόταση σε βάρος της ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Στο ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας αναφέρεται με νόημα η ισραηλινή θέση πως η “Κύπρος είναι σύμμαχος του Ισραήλ και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών αναγνωρίζονται από ΟΗΕ και ΕΕ” και ως εκ τούτου δεν αμφισβητούνται, ούτε καταπατώνται…

Από την άλλη, κάποιοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να “μειώσουν” την τουρκική όρεξη για παζάρια θέτοντας ως όρο, πριν οποιαδήποτε συζήτηση, τον “τερματισμό” των σχέσεων της Τουρκίας με την ισλαμική Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτά ενώ λίγες μέρες πριν είχαν διαψεύσει τη φερόμενη “μυστική συνάντηση” ανάμεσα σε ανώτερα στελέχη των ισραηλινών και τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (Μοσάντ και ΜΙΤ αντίστοιχα).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνεργασία Μακρόν-Μέρκελ μέχρι τη νέα γερμανική κυβέρνηση

Παλαιστινιακές δημοτικές εκλογές τον Δεκέμβριο

Γερμανία–Δημοσκόπηση: Σταθερά πρώτοι SPD και Σολτς

Σύνοδος κορυφής EUMED 9 στη “σκιά” της συμφωνίας AUKUS

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα