ΑΘΗΝΑ
19:53
|
19.04.2024
Υποχώρηση από τους Βρετανούς με την απόσυρση των επίμαχων άρθρων του νόμου για την Εσωτερική Αγορά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία για την εφαρμογή των κανόνων του διαζυγίου του Brexit που αφορούν ειδικά το Πρωτόκολλο της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησε επί της αρχής σε θέματα που αφορούν κυρίως τους συνοριακούς ελέγχους και την προμήθεια φαρμάκων. Η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζεται να διατεθειμένη να αποσύρει μια σειρά από επίμαχα άρθρα του νόμου για την Εσωτερική Αγορά.

Νωρίτερα, ο Μάικλ Γκόουβ, μέλος του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε “κατενθουσιασμένος” και ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς και την ομάδα του για την “εποικοδομητική και ρεαλιστική προσέγγισή τους”.

“Υπήρξε επί της αρχής συμφωνία για όλα τα θέματα, κυρίως αναφορικά με το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία”, ανακοίνωσε με ανάρτηση στο Twitter ο Βρετανός υπουργός.


Πάντως οι διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο για τη μετά-Brexit εποχή συνεχίζονται.

Η Βρετανία θα αποσύρει τα άρθρα 44, 45 και 47 του Νομοσχεδίου για την Εσωτερική Αγορά και δεν θα εισαγάγει άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις στο Νομοσχέδιο περί Φορολογίας. Είναι τα που παραβίαζαν την συμφωνία αποχώρησης και, κατά συνέπεια, το διεθνές δίκαιο.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι, χάρη στη σκληρή δουλειά, ο Μάικλ Γκόουβ κι εγώ καταλήξαμε σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία για το Πρωτόκολλο της Ιρλανδίας. Η συμφωνία διασφαλίζει ότι η συμφωνία αποχώρησης θα είναι σε πλήρη ισχύ την 1η Ιανουαρίου”, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς.

Μάλιστα, την ανακοίνωση χαιρέτισε από την πλευρά του και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα θυσιάσει ποτέ το μέλλον της για να συνάψει μετά-Brexit συμφωνία, με τίμημα υποχωρήσεις που θα έπλητταν την ενιαία αγορά της”, προειδοποίησε νωρίτερα ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ. “Δεν θα θυσιάσουμε ποτέ το μέλλον μας για μία στιγμή του παρόντος. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά μας σημαίνει προϋποθέσεις”, έγραψε στο Twitter ο Μισέλ Μπαρνιέ μετά την ολοκλήρωση συνόδου των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τονίζοντας ότι υπάρχει “απόλυτη ενότητα” των 27 απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα προσφέρει νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα