ΑΘΗΝΑ
22:44
|
26.04.2024
Ποιος είναι ο εν αποστρατεία στρατηγός που κέρδισε το “χρίσμα” για το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον εν αποστρατεία στρατηγό Λόιντ Όστιν επέλεξε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, για υπουργό Άμυνας σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Εάν η πρόταση Μπάιντεν εγκριθεί από το Κογκρέσο τότε ο 67χρονος πρώην στρατηγός Λόιντ Όστιν θα είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός επικεφαλής του Πενταγώνου στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Λόιντ Όστιν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2016 έπειτα από 46 χρόνια υπηρεσίας στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Στη συνέχεια έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Raytheon Technologies, που αναλαμβάνει μεγάλες συμβάσεις για το Πεντάγωνο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Nucor, της μεγαλύτερης αμερικανικής χαλυβουργίας, και της εταιρείας υπηρεσιών υγείας Tenet. Έχει ιδρύσει επίσης τη δική του εταιρεία συμβούλων, την Austin Strategy Group. Εργάζεται ακόμη για τη φιλανθρωπική οργάνωση Carnegie Corporation της Νέας Υόρκης.

Δύο άλλα ονόματα που ακούγονταν πολύ για την ηγεσία του Πενταγώνου ήταν η πρώην υφυπουργός Πολιτικής για την Άμυνα, Μισέλ Φλόρνου, η οποία θα ήταν η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας και ο Τζε Τζόνσον, πρώην σύμβουλος στο Πεντάγωνο και πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ο πρώην τετράστερος στρατηγός Όστιν υπηρέτησε στη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ως επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ από το 2013 έως το 2016. Οι περιοχές ευθύνης του ήταν η Μέση Ανατολή, η Κεντρική Ασία και μέρος της Νότιας Ασίας. Θεωρείται ο “αρχιτέκτονας” των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ.

  

Στο παρελθόν ο Λόιντ Όστιν είχε διατελέσει υπαρχηγός του επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και ήταν ο τελευταίος στρατηγός διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Κατά τη διάρκεια αυτής του της θητείας συνεργάστηκε στενά με τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν .  

Ο στρατηγός Όστιν φημίζεται για τα ηγετικά του προσόντα αλλά και για το χαμηλών τόνων προφίλ του. Αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, δίνει σπάνια συνεντεύξεις. Η επιλογή του εν αποστρατεία στρατηγού αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις του προοδευτικού μπλοκ των Δημοκρατικών λόγω της ενασχόλησης του Όστιν με μια εταιρεία εργολάβων σαν την Raytheon. Αλλά και οι Ρεπουμπλικανοί δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν μια λιγότερο στρατιωτική ηγεσία στο Πεντάγωνο.

Ο διορισμός του Λόιντ Όστιν πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο με ειδική νομοθετική ρύθμιση που παρακάμπτει προηγούμενο ομοσπονδιακό νόμο, βάσει του οποίου πρέπει να περάσουν τουλάχιστον επτά χρόνια από τη στιγμή της απόσυρσης από την ενεργό υπηρεσία για να αναλάβει ένας απόστρατος καθήκοντα υπουργού Άμυνας. Το ίδιο συνέβη το 2017 για τον Τζέιμς Μάτις, επιλογή του Τραμπ για το Πεντάγωνο, αλλά και άλλη μία φορά  όταν ο στρατηγός Τζορτζ Μάρσαλ ανέλαβε καθήκοντα το 1950.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τζο Μπάιντεν πρότεινε τη θέση του υπουργού Άμυνας στον Λόιντ Όστιν την περασμένη Κυριακή.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα