ΑΘΗΝΑ
06:36
|
18.05.2024
Η εξέλιξη αντανακλά το ρευστό πολιτικό σκηνικό και τις ανακατατάξεις μεταξύ παλιότερων και νεότερων κομμάτων ενώ δεν αποκλείονται νέες εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γικντόν Σάαρ, που είχε τολμήσει να διεκδικήσει τον περσινό χειμώνα την ηγεσία του δεξιού κυβερνώντος κόμματος Λικούντ έναντι του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε απόψε την αποχώρησή του και τη δημιουργία νέου κόμματος με την ονομασία “Νέα Ελπίδα” (Tikva Hadasha).

Image

Σε βραδινή συνέντευξη Τύπου ο Σάαρ ξεκαθάρισε ότι έχει τον μάλλον φιλόδοξο στόχο να διεκδικήσει την εξουσία.

Ανακοίνωσε επίσης πως θα παραιτηθεί από το κόμμα και τη βουλευτική του έδρα αύριο, Τετάρτη.

Κατήγγειλε βεβαίως προηγουμένως τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου πως έχει καταντήσει το Λικούντ “εργαλείο για τα προσωπικά τού συμφέροντα ακόμη και για θέματα που αφορούν ποινικά δικαστήρια”.

Διαπίστωσε πως τα τελευταία χρόνια άλλαξε δραματικά ο χαρακτήρας του Λικούντ, τονίζοντας:”Δεν μπορώ πλέον να υποστηρίξω μία κυβέρνηση με επικεφαλής τον Νετανιάχου ή να είμαι μέλος ενός κόμματος υπό την δική του ηγεσία…Σήμερα το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα και σταθερότητα και ο Νετανιάχου δεν μπορεί να προσφέρει ούτε το ένα, ούτε το άλλο”.

Η επιλογή του Σάαρ να δημιουργήσει νέο κόμμα δεν είναι τυχαία. Αντανακλά το ρευστό πολιτικό σκηνικό και τις ανακατατάξεις μεταξύ παλιότερων και νεότερων κομμάτων στο Ισραήλ με φόντο τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας στην ισραηλινή οικονομία, τις εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες και τις νέες συμμαχίες με αραβικές χώρες όπως ορισμένες μοναρχίες του Κόλπου. Διαδραματίζεται επίσης σε μία περίοδο ενόψει αλλαγών και στις ΗΠΑ όπου η νέα κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζον Μπάιντεν ενδέχεται να επιδιώξει την έναρξη νέας διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης σε μία “νέα Μέση Ανατολή” .

Επιπλέον, η κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς από το επίσης δεξιό αλλά ουσιαστικά διαλυμένο “Γαλανόλευκο μπλοκ” κρέμεται από μία κλωστή.

Τελευταία αφορμή για ένταση στις ενδοκυβερνητικές σχέσεις δίνει το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 που ακόμη δεν έχει ψηφιστεί.

Ήδη η ισραηλινή βουλή (Κνέσετ) την περασμένη βδομάδα ξεκίνησε την πρώτη φάση μίας διαδικασίας τεσσάρων σταδίων ψήφισης νομοσχεδίου για τη διάλυση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, για τέταρτη φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα