ΑΘΗΝΑ
06:41
|
24.04.2024
Ουγκάντα: Μετ’ εμποδίων η εκστρατεία του ποπ σταρ υποψηφίου των προεδρικών εκλογών της 14ης Ιανουαρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπόμπι Γουάιν, ο μουσικός που διεκδικεί την προεδρία στην Ουγκάντα και που πιστεύει ακράδαντα πως μπορεί να κάνει την ανατροπή και να κλονίσει την κυριαρχία του Γιουέρι Καγκούτα Μουσέβενι, ο οποίος βρίσκεται στην προεδρία της αφρικανικής χώρας από το 1986.

Ο Μπόμπι Γουάιν βρίσκεται ήδη στην τέταρτη εβδομάδα μιας προεκλογικής εκστρατείας που τον ταξιδεύει σε όλη την Ουγκάντα με τον κόσμο να τον “αγκαλιάζει” και τα όργανα της τάξης να θέτουν εμπόδια σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα που βιώνει όπως όλος ο κόσμος το πρόβλημα της πανδημίας. Χθες Τρίτη το υπουργείο Υγείας της Ουγκάντας ανακοίνωσε 701 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες, ο οποίος ήταν ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός μολύνσεων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

Ο Μπόμπι Γουάιν ανεβασμένος στον ουρανό ενός αυτοκινήτου που χρησιμοποιεί για εξέδρα απευθύνεται στους υποστηρικτές του, τους ευχαριστεί για τη μαζική προσέλευση και λέει: “Έρχονται με βόμβες και με δακρυγόνα, αλλά εμείς ερχόμαστε με τον Θεό”. Υψώνει τη γροθιά του και συνεχίζει: “Ο Δαυίδ νίκησε τον Γολιάθ γιατί είχε πίστη στον Θεό”.

Ο Γουάιν, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Kyagulanyi Ssentamu Robert, πλασάρει τον εαυτό του ως των Δαυίδ της προεδρικής αναμέτρησης με Γολιάθ τον Μουσέβενι. Και σύμμαχός του σε αυτό το ίματζ είναι το ίδιο το κράτος και οι δυνάμεις καταστολής. Στην Χοϊμά η αστυνομία περικύκλωσε το ξενοδοχείο του Γουάιν και εμπόδισε την προγραμματισμένη συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης.

Στην Μιγκουίρα ο αντιπολιτευόμενος υποψήφιος διανυκτέρευσε στο αυτοκίνητό του γιατί η αστυνομία ζήτησε από τα ξενοδοχεία της περιοχής να μην τον δεχτούν. Στην Λουούκα συνελήφθη για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων για τον νέο κορονοϊό. Μια σύλληψη που προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα και συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία με δεκάδες θύματα.

Το επιτελείο του ποπ σταρ είναι μουσικό. Πάντα στο πλευρό του βρίσκεται ο μουσικός παραγωγός του και φίλος του Νταν Μάτζικ αλλά και ο Έντι, ο σωματώδης σωματοφύλακας. Ο Γουάιν αρέσει στις γυναίκες ψηφοφόρους που ταυτίζονται μαζί του γιατί όπως λένε: “Ξέρει τη ζωή στο γκέτο. Γνωρίζει τη ζωή των ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα”.

Χθες ο υποψήφιος της Πλατφόρμας της Εθνικής Ενότητας (NUP) Μπόμπι Γουάιν θα επισκεπτόταν ένα σχολείο της επαρχίας Μαντί-Οκόλο. Οι αστυνομικές αρχές απέκλεισαν το χωριό που θα μιλούσε ο προεδρικός υποψήφιος και τον ανάγκασαν να βρεθεί 20 χιλιόμετρα μακριά από αυτό. “Μας εξέτρεψαν σε ένα απομακρυσμένο χωριό, κάπου 20 χιλιόμετρα μακριά, πιστεύοντας ότι θα βρεθώ να μιλώ σε πέντε- έξι ανθρώπους. Είστε απλά ήρωες”, δήλωσε ο Μπόμπι που βρέθηκε μπροστά σε μια 100άρια οπαδούς του που είχαν στήσει σκηνές περιμένοντάς τον.

Η συνέντευξη με την Κριστιάν Αμανπούρ του CNN


Τη Δευτέρα που μας πέρασε ο Μπόμπι Γουάιν έδωσε συνέντευξη στο δίκτυο CNN και στη γνωστή δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ. Ανέφερε ότι κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να φέρει την κυβέρνηση της Ουγκάντας προ των ευθυνών της.

Κατήγγειλε ότι ο στρατός έχει κυριολεκτικά καταλάβει τον έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας. Είπε ότι το επιτελείο του έχει δεχθεί επιθέσεις με δακρυγόνα και αληθινές σφαίρες.

“Το ξέρω ότι αυτές οι εκλογές δεν είναι ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες”, είπε ο Γουάιν στην Αμανπούρ του CNN, “επέζησα δύο δολοφονικών αποπειρών τις τελευταίες δύο εβδομάδες όταν το αυτοκίνητό μου δέχθηκε καταιγισμό πυροβολισμών”. Στο Facebook ο Γουάιν ανέβασε φωτογραφίες του αυτοκινήτου με τις τρύπες από τις σφαίρες στα λάστιχα και στο παρμπρίζ. Το CNN διευκρίνισε ότι οι φωτογραφίες δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν από κάποια ανεξάρτητη πηγή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα