ΑΘΗΝΑ
13:40
|
28.09.2024
Επίθεση ενώ οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών όδευαν σε καταυλισμό προσφύγων από την Ερυθραία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δυνάμεις του στρατού της Αιθιοπίας άνοιξαν πυρ και συνέλαβαν μέλη αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), οι οποίοι παραβίασαν σημείο ελέγχου στην εμπόλεμη περιοχή του Τιγκράι στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ρεντουάν Χουσεΐν. Ο ίδιος Αιθίοπας αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η αποστολή του ΟΗΕ αγνόησε τις οδηγίες να μην πλησιάσει στην εν λόγω περιοχή.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις της Αιθιοπίας και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF) ξεκίνησαν στις 4 Νοεμβρίου.  Ο 44χρονος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπίι Άχμεντ (ο οποίος πέρσι τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για την ειρηνευτική συμφωνία με τη γειτονική Ερυθραία), κατηγόρησε τους ηγέτες του ‘Μετώπου’ για μια σειρά “βίαιων επιθέσεων” που είχαν ως στόχο “την παρεμπόδιση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της χώρας”.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών δέχθηκε τα πυρά των κυβερνητικών δυνάμεων της Αιθιοπίας ενώ κατευθυνόταν προς καταυλισμό με πρόσφυγες από την Ερυθραία.  Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η κυβέρνηση της Αιθιοπίας συμφώνησαν στις αρχές του μήνα να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη περιοχή του Τιγκράι. Ωστόσο, οι μάχες συνεχίζονται και οι διάδρομοι της ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένουν κλειστοί.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την τύχη των προσφύγων καθώς μέλη του στρατού της Ερυθραίας φέρονται να έχουν διασχίσει τα σύνορα και να έχουν περάσει στην επαρχία του Τιγκράι για τον επαναπατρισμό των προσφύγων. Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας διαψεύδουν τις πληροφορίες περί ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων της Ερυθραίας στο Τιγκράι με στόχο να ηττηθούν οι δυνάμεις του TPLF.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν προς το παρόν προβεί σε κάποιο σχόλιο για το περιστατικό με την επίθεση που δέχθηκε αποστολή τους στο Τιγκράι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Βρυξέλλες: Συνάντηση Πάπα με τον Μαργαρίτη Σχοινά

Η Ρωσία μεταφέρει project του CERN σε άλλες χώρες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα