ΑΘΗΝΑ
10:23
|
28.07.2021
Η Αυστραλία πρωτοπορεί, σε μια προσπάθεια για "διόρθωση" των οικονομικών ανισοτήτων στην ψηφιακή εποχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα νομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο (Τετάρτη 09/12) στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας με στόχο να υποχρεωθούν οι εταιρείες Facebook και Google καταβάλλουν αμοιβή στα μέσα ενημέρωσης για το περιεχόμενό τους.

“Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση. Γίνεται για πρώτη φορά παγκοσμίως. Και ο κόσμος παρακολουθεί τι συμβαίνει εδώ στην Αυστραλία”, δήλωσε ο αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως το νομοσχέδιο αυτό, που παρουσιάσθηκε τον Ιούλιο, θα κατατεθεί αύριο, Τετάρτη, στο κοινοβούλιο με στόχο να τεθεί σε ισχύ την ερχόμενη χρονιά.

Αυτός ο “υποχρεωτικός κώδικας συμπεριφοράς” προβλέπει “σημαντικές ποινές” σε περίπτωση παραβάσεων και πρόστιμα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Θα βρει εφαρμογή στην προβολή των ειδήσεων από την Facebook και στις έρευνες της Google, δύο από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες εταιρείες του κόσμου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, οι κολοσσοί του Ίντερνετ θα πρέπει να αποζημιώνουν τους ομίλους του αυστραλιανού Τύπου, όπως και τα αυστραλιανά τηλεοπτικά δίκτυα ABC και SBS, που είχαν αρχικά αποκλειστεί από το νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση αποφάσισε εξαιρέσει από τη σχετική υποχρέωση τις πλατφόρμες YouTube και Instagram, ενώ σε σχέση με την πρώτη μορφή του νομοσχεδίου, τα μέτρα έχουν αμβλυνθεί, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν στόχο να υποχρεώσουν τους γίγαντες της τεχνολογίας να επιδεικνύουν διαφάνεια σχετικά με τους αλγορίθμους που χρησιμοποιούν για να εμφανισθούν οι ροές πληροφοριών στις πλατφόρμες και τα αποτελέσματα ερευνών.

Ο Φράιντενμπεργκ δήλωσε πως οι εταιρείες του Ίντερνετ δεν θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τους εκδοτικούς ομίλους για “τροποποιήσεις” αυτών των αλγορίθμων, παρά μόνο σε περίπτωση που οι τροποποιήσεις αυτές έχουν “σημαντικό αντίκτυπο” στην κατάταξη των ερευνών, με προειδοποίηση 14 ημερών, αντί των 28 ημερών που είχαν αρχικά προταθεί.

Στην αρχή η Αυστραλία είχε προτείνει έναν κώδικα συμπεριφοράς σε εθελοντική βάση, αλλά στη συνέχεια κατέστησε τη ρύθιση υποχρεωτική εξαιτίας της “ανισότητας” που υφίσταται στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στα παραδοσιακα μέσα ενημέρωσης και τις ψηφιακές πλατφόρμες, κάτι που εμποδίζει τη σύναψη δίκαιων συμφωνιών. Ο Φράιντεμπεργκ δήλωσε πως τα δύο μέρη εξακολουθούν να ενθαρρύνονται να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες, όμως, όταν δεν τα καταφέρνουν, το ζήτημα θα κρίνεται στο πλαίσιο διαιτησίας που θα έχει ισχύ νόμου.

Την αυστραλιανή πρωτοβουλία παρακολουθούν από κοντά σε όλον τον κόσμο σε μια περίοδο που τα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς στην ψηφιακή οικονομία τα διαφημιστικά έσοδα καρπώνονται όλο και περισσότερο η Facebook, η Google και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Η Facebook προειδοποίησε πως ο νόμος αυτός, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, μπορεί να εμποδίσει τους χρήστες και τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης να μοιράζονται πληροφορίες. Σε μήνυμα που είχε αναρτήσει τον Αύγουστο σε μπλογκ, ο γενικός διευθυντής της Facebook για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία είχε υποστηρίξει πως ο νόμος αυτός “παραγνωρίζει τη δυναμική του Ίντερνετ”.

Από την πλευρά της, η Google δήλωσε πως “ο τρόπος που οι Αυστραλοί χρησιμοποιούν το Google βρίσκεται σε κίνδυνο”.

Μια αυστραλιανή μελέτη, στην οποία βασίσθηκαν αυτά τα μέτρα, έδειξε πως από τα 100 δολάρια που δαπανώνται για διαφήμιση στο Ίντερνετ, η Google λαμβάνει 53 δολάρια, η Facebook 28 δολάρια και τα υπόλοιπα κατανέμονται ανάμεσα σε άλλες εταιρείες.

Η κρίση στα μέσα ενημέρωσης επιδεινώθηκε εξαιτίας της οικονομικής κατάρρευσης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού. Στην Αυστραλία, δεκάδες εφημερίδες έκλεισαν και εκατοντάδες δημοσιογράφοι απολύθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διεθνή “ανάπτυξη” 6% προβλέπει το ΔΝΤ φέτος

Σήμερα η τροπολογία για νέα ρύθμιση οφειλών για “κορονοχρέη”

Κατώτατος μισθός: Ξεκίνησε η περίοδος των εργατικών εκπτώσεων

Ζητούν έρευνα για το θάνατο υπαλλήλου στα Χανιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα