ΑΘΗΝΑ
10:40
|
09.12.2023
Είναι η 11η συμφωνία που υπογράφει η Ταϊβάν για προμήθεια όπλων από τις ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όπως ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον, η Ταϊβάν υπέγραψε μια ακόμα συμφωνία για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της νησιωτικής χώρας δικαιολόγησε τη συγκεκριμένη κίνηση ως προληπτική προστασία απέναντι στις δυνάμεις που απειλούν την ακεραιότητα της Ταϊβάν.

Συγκεκριμένα, ο Τσάι Ινγκ-Γουέν έκανε λόγο για “Αυταρχικές δυνάμεις που διαρκώς επιχειρούν να παραβιάσουν τις συνθήκες και να διαταράξουν την ισχύουσα τάξη. Η Ταϊβάν υφίσταται στρατιωτικές απειλές από αυτές τις δυνάμεις σε καθημερινή βάση”. Ο Πρόεδρος Τσάι έκανε την παραπάνω δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ταϊπέι αποφεύγοντας να κατονομάσει την Κίνα, αλλά μίλησε για ένταση στην “ολοένα και περισσότερο στρατιωτικοποημένη” Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Η συμφωνία της Ταϊπέι με την Ουάσιγκτον είναι συνολικού ύψους 280 εκατομμυρίων δολαρίων και προβλέπει την αγορά ενός εξελιγμένου συστήματος επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών στο πεδίο της μάχης. Σύμωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, το σύστημα θα “εκσυγχρονίσει τις επικοινωνιακή δυνατότητα των στρατιωτικών σωμάτων της Ταϊβάν”.

Ο υπουργός άμυνας της Ταϊβάν σχολίασε ότι η υπογραφή της νέας συμφωνίας αποκεικνύει τη “δέσμευση” των ΗΠΑ για την ενίσχυση της αμυντικής δυνατότητας της χώρας.

Η εν λόγω συμφωνία είναι η 11η που υπογράφει η Ταϊβάν για προμήθεια όπλων από τις ΗΠΑ επι προεδρίας Τραμπ. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, είχε συμφωνηθεί η πώληση πυραυλικών συστημάτων Harpoon, με κόστος 2.37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κίνα έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Ουάσιγκτον να σταματήσει να προμηθεύει με όπλα την Ταϊβάν και απειλεί με κυρώσεις προς τις αμερικανικές εταιρείες που εμπλέκονται στις συμφωνίες με την Ταϊπέι (η Lockheed Martin, η Boeing Defense, η Raytheon και άλλες).

Με πληροφορίες από RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Το βέτο των ΗΠΑ πυροδοτεί «ανεξέλεγκτη έκρηξη» στη Μέση Ανατολή

Υπέρ της κοινής δήλωσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν ο Γεραπετρίτης

Γάζα: Ανηλεείς επιδρομές-Αποτυχία απελευθέρωσης ομήρων από τον στρατό

Αμερικανικό βέτο εμπόδισε ξανά την εκεχειρία στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα