ΑΘΗΝΑ
02:39
|
24.04.2024
Ο Τραμπ σπεύδει να πιστωθεί τη διανομή των εμβολίων λίγο πριν παραδώσει τον προεδρικό θώκο στον Μπάιντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ντόναλντ Τραμπ σπεύδει να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα εξασφαλίσει ότι τα εμβόλια που θα παράγονται στις ΗΠΑ θα διανέμονται πρώτα στο εσωτερικό της χώρας, προτού διατεθούν σε οποιοδήποτε άλλο κράτος.

Η κίνηση μοιάζει να είναι σχεδιασμένη αφενός για να υπογραμμίσει την εφαρμογή του δόγματος “Πρώτα η Αμερική” και αφετέρου για να πιστωθεί στον Τραμπ η ταχεία ανάπτυξη και διανομή των εμβολίων, λίγο πριν παραδώσει τον προεδρικό θώκο στον Μπάιντεν.

Το εκτελεστικό διάταγμα θα ορίζει πως μόνο εφόσον έχει καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση, οι αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες θα βοηθήσουν άλλες χώρες να προμηθευτούν εμβόλια.

Η κυβέρνηση Τραμπ είναι βέβαιη ότι θα είναι διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες εμβολίων για να ανοσοποιηθούν όλοι όσοι το επιθυμούν προτού ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Αξιωματούχος, αντέκρουσε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, κατά το οποίο η κυβέρνηση απέρριψε την προσφορά της Pfizer στα τέλη του καλοκαιριού να υπογραφτεί συμφωνία για την πώληση περισσότερων δόσεων του εμβολίου της στο αμερικανικό κράτος.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης που βαπτίσθηκε Warp Speed, ο Λευκός Οίκος οργανώνει σήμερα ειδική εκδήλωση για να παρουσιάσει τα σχέδιά του σχετικά με τη διανομή των εμβολίων στις ΗΠΑ.

Θα μιλήσουν ο Τραμπ και στελέχη της κυβέρνησής του. Δεν θα μιλήσουν εκπρόσωποι των Pfizer και Moderna καθώς εκκρεμούν οι εγκρίσεις του ομοσπονδιακού οργανισμού τροφίμων και φαρμάκων (FDA) για τα εμβόλιά τους.

Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, η Pfizer ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προμηθεύσει επιπλέον ποσότητες από τις ήδη συμφωνημένες στις ΗΠΑ πριν από τον Ιούνιο του 2021, λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι άλλων κυβερνήσεων.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με την εταιρεία, που διευκρίνισε χθες ότι η προμήθεια περαιτέρω δόσεων υπόκειται “σε χωριστή συμφωνία”.

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι το αμερικανικό κράτος έχει οψιόν αγοράς άλλων 500 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer, χωρίς να διευκρινίσει εάν η κυβέρνηση Τραμπ θα επιδιώξει την ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα