ΑΘΗΝΑ
22:49
|
18.04.2024
Οι βάσεις για τη συμφωνία είχαν μπει πέρσι τον Οκτώβριο κατά τη συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Σουδάν στο Σότσι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρώσοι και Σουδανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία για την δημιουργία ρωσικής ναυτικής βάσης στο Σουδάν όπου αναφέρεται πως θα έχει σαν βασικό σκοπό “την εκπλήρωση στόχων για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή με χαρακτήρα αμυντικό που δεν θα στρέφεται εναντίον άλλων χωρών”.

Κατά πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου Tass, οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν τον ελλιμενισμό έως και τεσσάρων πολεμικών πλοίων κοντά στο λιμάνι Πορτ Σουδάν συμπεριλαμβανομένων και πυρηνοκίνητων, υπό τον όρο της αυστηρής τήρησης των συνθηκών περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Η ρωσική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα προβλέπεται να λειτουργήσει σαν κέντρο ανεφοδιασμού και επισκευής ρωσικών πολεμικών πλοίων που διέρχονται από την περιοχή. Θα συμπεριλαμβάνει μεγάλη έκταση που θα δοθεί δωρεάν από τις σουδανικές αρχές προκειμένου να ανεγερθούν κτιριακές εγκαταστάσεις για αποθήκες, φιλοξενίας Ρώσων αξιωματικών και διοικητικού προσωπικού όχι μεγαλύτερο των 300 ατόμων. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία και ενός μικρού ναυπηγείου για την επιδιόρθωση βλαβών.

Η ρωσική βάση στο Σουδάν προβλέπεται να έχει διάρκεια 25ετή με δυνατότητα παράτασης για τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια εφόσον δεν προβάλλει ένσταση μία από τις δύο συμβαλλόμενες χώρες μέσα σε ένα 12μηνο πριν τη λήξη της ημερομηνίας ισχύος.

Η είδηση για την δημιουργία ρωσικής ναυτικής βάσης στο Σουδάν έγινε γνωστή στις 16 Νοέμβρη . Οι βάσεις της συμφωνίας είχαν μπει τον περσινό Οκτώβρη κατά τη συνάντηση των προέδρων Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Σουδάν, Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν.

Το γεγονός πως η συμφωνία υπογράφηκε προτού καλά-καλά συμπληρωθεί ένας μήνας από τη δημοσιοποίηση των σχεδίων αυτών αντικατοπτρίζει την ταχύτητα των εξελίξεων αλλά και των μακροπρόθεσμων σχεδιασμών του ρωσικού πολεμικού ναυτικού σε ένα ιδιαίτερα ρευστό και έντονα ανταγωνιστικό διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα