ΑΘΗΝΑ
06:04
|
25.04.2024
Το αμυντικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, παρά τις απειλές Τραμπ για βέτο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα ασκήσει βέτο στο σχέδιο νόμου για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) των ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το αμυντικό νομοσχέδιο, στο οποίο προβλέπεται και η υποχρεωτική επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 335 ψήφους υπέρ και 78 κατά, αναφέρει το Reuters, ποσοστό το οποίο το θωρακίζει απέναντι στην άσκηση βέτο από τον Τραμπ.

“Ελπίζω ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσουν ‘όχι’ στον Εθνικό Νόμο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA), ο οποίος είναι πολύ αδύναμος. Εγώ θα θέσω βέτο” ξεκαθάρισε σε tweet του την Τρίτη (8/12) ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποφαίνεται ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά μια “σημαντική συναλλαγή” και ως εκ τούτου ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.

Έτσι, αν εγκριθεί άμεσα από την Γερουσία, τις κυρώσεις θα υποχρεωθεί να επιβάλλει ο ίδιος ο Τραμπ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά το πέρας ενός έτους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι:

• Η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχθεί.

• Κανένας υπάλληλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης ή του αμυντικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν ούτε συντηρούν εντός της Τουρκίας κάποιο σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή σύστημα που το έχει διαδεχθεί.

• Ο πρόεδρος έλαβε αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι αυτή δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της ή δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ξένο να συμμετάσχει εκ μέρους της στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την επαναπόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα