ΑΘΗΝΑ
01:26
|
08.09.2024
Η σιδηροδρομική γραμμή θα συνδέει για πρώτη φορά τις δύο χώρες δημιουργώντας ταυτόχρονα μία "πύλη" εμπορίου για αφγανικά προϊόντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Σε αυτό το σιδηροδρομικό δίκτυο βλέπω την ευημερία του Ιράν και του Αφγανιστάν» τόνισε σήμερα το μεσημέρι εγκαινιάζοντας μέσω τηλεδιάσκεψης τη λειτουργία του σιδηροδρομικού άξονα που συνδέει τις δύο χώρες ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Ο Ροχανί αναφερόταν στην νέα σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την ιρανική ανατολική πόλη Καφ (Khaf) με την αφγανική πόλη Ροζανάκ με προοπτική να φθάσει ως την αφγανική πόλη Χεράτ. Προβλέπεται επίσης τα επόμενα χρόνια η σιδηροδρομική γραμμή Ιράν-Αφγανιστάν να συνδεθεί με αυτές χωρών της Κεντρικής Ασίας και της Κίνας.

Το δίκτυο είναι μήκους περίπου 150 χλμ με προοπτική να φθάσει τα 225 χλμ κατά την ολοκλήρωσή του τα επόμενα λίγα χρόνια.

Image

Σχεδιάστηκε το 2007 και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Ιράν στο πλαίσιο αναπτυξιακής βοήθειας προς την κατεστραμμένο από τους πολέμους Αφγανιστάν.

Δεκατρία χρόνια μετά και μετά από δαπάνες άνω των 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δίκτυο φτιάχτηκε ανοίγοντας σημαντικές προοπτικές για τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Προβλέπεται πως κάθε χρόνο θα μεταφέρονται εμπορεύματα άνω των έξι εκατομμυρίων τόνων και περίπου ένα εκατομμύριο επιβάτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Τα κρυπτονομίσματα ανοίγουν το δρόμο για διασυνοριακές πληρωμές στη Ρωσία

Η χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων 18 μηνών για το Αμερικανικό Χρηματιστήριο

Πτώση στις τιμές πετρελαίου-Αβεβαιότητες για μείωση επιτοκίων από την Fed

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα