ΑΘΗΝΑ
17:24
|
19.04.2024
Απαιτούν αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και από την Ελλάδα με το επιχείρημα πως θα συμβάλει στην "ομαλοποίηση" των σχέσεων Πρίστινας-Βελιγραδίου
Martin SCHULZ - EP President meets with Hashim THACI, President of the Republic of Kosovo
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανίδα εισηγήτρια ευρωβουλευτής για το Κοσσυφοπέδιο, Βιόλα φον Κράμον Ταουμπάντελ σε έκθεση που ετοίμασε για λογαριασμό της Επιτροπής Ξένης Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου θυμήθηκε τις πέντε χώρες της ΕΕ που εξακολουθούν (παρά τις κατά καιρούς ασφυκτικές πιέσεις που έχουν δεχθεί εδώ και μία 20ετία) να μην αναγνωρίζουν το ΝΑΤΟϊκό προτεκτοράτο: την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Κύπρο.

Η κάθε μία βέβαια το κάνει για τους δικούς της λόγους και όχι μόνον γιατί το Κοσσυφοπέδιο παραμένει ως σήμερα βάσει της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ “αναπόσπαστο τμήμα της εδαφικής κυριαρχίας της Σερβικής Δημοκρατίας”.

Πληροφορίες του σερβικού δικτύου B92 και του αλβανικού τμήματος του ραδιοσταθμού Radio Free Europe αναφέρουν πως η Γερμανίδα ευρωβουλευτής ζητά την αναγνώριση της…(μονομερούς) ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου “το συντομότερο δυνατόν”.

“Παρατηρήθηκε πως οι πέντε χώρες μέλη δεν αναγνώρισαν το Κοσοβο, και τους ζητείται εκ νέου να το πράξουν. Τονίζεται πως η αναγνώριση θα είναι υπέρ της ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας” φέρεται πως αναφέρει το σχέδιο εισήγησης της Βιόλα φον Κράμον Ταουμπάντελ που συζητήθηκε σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο.

The Speaker of the Ukrainian Women's Congress - Viola von Cramon-Taubadel

Κατά τα άλλα στην έκθεση γίνεται αναφορά στις ξεχωριστές οικονομικές συμφωνίες που υπέγραψαν ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσις και ο Κοσοβάρος Αλβανός πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι στις 4 Σεπτέμβρη στον Λευκό Οίκο παρουσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ακολούθως αναγνωρίζει ότι το Κοσσυφοπέδιο συνεχίζει να “υποφέρει από πολιτική αστάθεια” ιδιαιτέρως μετά τις βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 καλώντας την πολιτική ηγεσία να επιταχύνει τις προσπάθειες για ενίσχυση της έννομης τάξης, της λειτουργίας των θεσμών και της οικονομίας.

Μετά τη συζήτηση της εισήγησης της Γερμανίδας ευρωβουλευτού στην Επιτροπή Ξένων Σχέσεων του ευρωκοινοβουλίου, θα τεθεί προς ψήφιση, και μετά θα συζητηθεί και θα υιοθετηθεί (εάν προκύψει το κατάλληλο αποτέλεσμα) με τη μορφή απόφασης στην ολομέλεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: «Σημαντικό στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα