Με τη λατινική φράση “Pacta sunt servanta”, δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, έκλεισε τη δήλωσή του προσερχόμενος στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής των 27, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων.
Θέτοντας θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθύμισε ότι “στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα υπάρξουν συνέπειες. Ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία θα ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα θα φανεί αν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι. Pacta sunt servanta”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος τόνισε ότι στην ημερήσια διάταξη ξεχωρίζει και η εκκρεμότητα του βέτο που έχει θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία στο θέμα της έγκρισης του επταετούς προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. “Εκτιμώ ότι η πρόταση για συμβιβασμό που έχει γίνει βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και η εκκρεμότητα θα λήξει σήμερα” είπε ο πρωθυπουργός.
“Η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει από τις πρώτες χώρες το δικό της σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα χρήματα πρέπει να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της ΕΕ το συντομότερο δυνατό” υπογράμμισε.
Σύμφωνα πάντως με Ευρωπαίους αξιωματούχους η Ουγγαρία και η Πολωνία κατέληξαν σε συμβιβασμό με τη Γερμανία για τον ευρωπϊκό προϋπολογισμό, ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Ανώτερος αξιωματούχος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι “συμφωνούμε προκαταρκτικά, αλλά υπάρχει κάποια πίεση και ο στόχος είναι να το κάνουμε αυτό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.”.
Ακόμα, ένας διπλωμάτης της Ε.Ε. επιβεβαίωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία και ότι ήταν εν αναμονή της τελικής επιβεβαίωσης προτού γίνει επίσημη ανακοίνωση.
Μέχρι στιγμής, η ουγγρική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει το παραμικρό, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η συμφωνία.
Παραθέτουμε ολόκληρη τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
“Στην εξαιρετικά πλούσια ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ξεχωρίζω δύο θέματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Το πρώτο αφορά την εκκρεμότητα του veto που έχουν θέσει η Ουγγαρία και Πολωνία όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτιμώ ότι η συμβιβαστική πρόταση η οποία έχει επιτευχθεί κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό το ζήτημα, αυτή η εκκρεμότητα θα λήξει σήμερα. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που έχει καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι πάρα πολύ σημαντικό -λαμβάνοντας υπόψιν και την έκταση της οικονομικής κρίσης- τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατόν.
Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εδώ πέρα το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: η αξιοπιστία της ΕΕ. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα λοιπόν θα φανεί αν πραγματικά, αν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sunt servanda”.