ΑΘΗΝΑ
07:33
|
03.07.2024
Ο άνθρωπος που οδήγησε την Ιταλία στην επική κατάκτηση του Μουντιάλ του 1982 πέθανε σε ηλικία 64 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε σήμερα, Πέμπτη 10/12, σε ηλικία 64 ετών ο σπουδαίος Ιταλός ποδοσφαιριστής Πάολο Ρόσι, ο άνθρωπος που οδήγησε την Ιταλία στην κατάκτηση του Παγκοσμόυ Κυπέλλου του 1982.

Την είδηση της απώλειάς του γνωστοποίησε η οικογένειά του, χωρίς να αναφερθεί στα αίτια του θανάτου του (έπασχε, πάντως, από ανίατη ασθένεια).

Από τους πρώτους που έσπευσαν να αποχαιρετήσουν τον θρυλικό Πάολο Ρόσι ήταν ο Ενρίκο Βαριάλε, δημοσιογράφος του δικτύου RAI Sports, για το οποίο ο Ρόσι τα τελευταία χρόνια σχολίαζε ποδοσφαιρικούς αγώνες, με το μήνυμα: “Αξέχαστε Παμπλίτο, μας έκανες να ερωτευτούμε εκείνο το καλοκαίρι του 1982 και ήσουν πολύτιμος και άξιος συνεργάτης μας στο RAI τα πρόσφατα χρόνια. RIP αγαπημένε Πάολο”.

Ο Πάολο Ρόσι μπήκε για πάντα στις καρδιές των Ιταλών και στο πάνθεον του παγκοσμίου ποδοσφαίρου το 1982, όταν αναδείχτηκε κορυφαίος παίκτης και πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ που διοργάνωσε η Ισπανία. Ο Ρόσι βοήθησε την Ιταλία να φτάσει στα ημιτελικά πετυχαίνοντας χατ τρικ (τρία γκολ) απέναντι στη Βραζιλία, που ήταν το φαβορί της διοργάνωσης, σε έναν αγώνα που έχει καταγραφεί ως ένας από τους καλύτερους στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στον ημιτελικό με την Πολωνία πέτυχε και τα δύο γκολ της Ιταλίας, ενώ στον τελικό άνοιξε το σκορ για τη νίκη της Ιτάλίας επί της Δυτικής Γερμανίας (3-1).

Ήταν το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο που κατακτούσε η Ιταλία και ο Ρόσι της το χάρισε με μια από τις κορυφαίες ατομικές εμφανίσεις που έχει πραγματοποιήσει ποτέ ποδοσφαιριστής στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Η ειρωνία που σφυρηλάτησε το μέταλλο του θρύλου του είναι ότι ο Πάολο Ρόσι παραλίγο να μην αγωνιστεί σε εκείνο το Μουντιάλ, καθώς είχε προηγηθεί τιμωρία που τον είχε αποκλείσει για τρία χρόνια από την αγωνιστική δράση, λόγω εμπλοκής σε στημένους αγώνες. Η ποινή του τελικά μειώθηκε κατά έναν χρόνο, ο Ρόσι πήγε στην Ισπανία και πραγματοποίησε το θαύμα που ο ίδιος αποκαλούσε “προσωπική λύτρωση”.

Στη συλλογική του καριέρα αγωνίστηκε ως επιθετικός στη Γιουβέντους, την Κόμο, την Βιτσέντσα, την Περούτζια, τη Μίλαν και τη Βερόνα, μέχρι το 1987 όταν και αποσύρθηκε.

Το 1982, τη χρονιά του περίφημου Μουντιάλ, κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα, το βραβείο που αποδίδεται στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολύ υψηλός κίνδυνος σε τρεις Περιφέρειες για σήμερα Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Τα 50 χρόνια ζωής της κεντροαριστεράς (και το ερώτημα τώρα τι κάνουμε)

Ο καιρός σήμερα: Αλλάζει το σκηνικό με νεφώσεις και βροχές

Κοζάνη: Άνδρας έδεσε το σκυλί του σε φορτηγάκι και το έσερνε στο χωριό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα