ΑΘΗΝΑ
23:57
|
24.04.2024
Δίνουμε στη δημοσιότητα νέο βίντεο που δείχνει πώς οι σταγόνες της βροχής πέφτουν στην τεράστια πλέον υδατοστεγή επιφάνεια του μπετόν αρμέ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει από το απόγευμα η είδηση που μετέδωσε το Κοσμοδρόμιο, συνοδευόμενη από χαρακτηριστικά βίντεο, για την πρωτοφανή πλημμύρα στην Ακρόπολη, απόρροια των εκτεταμένων τσιμεντοστρώσεων, που πραγματοποιήθηκαν χωρίς σοβαρή μελέτη και δίχως καν να έχει εκπονηθεί η απαιτούμενη συμπληρωματική υδραυλική μελέτη, που είχε τεθεί ως αναγκαίος όρος για την υλοποίηση των εργασιών από την εγκριτική απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ζήτημα είχε εγκαίρως επισημάνει και ο δρ. Τάσος Τανούλας, επισημαίνοντας στην πρώτη από τις βαρυσήμαντες δημόσιες παρεμβάσεις του τα εξής προφητικά: “Θα υπάρξουν, φοβούμαι, και πρακτικά προβλήματα που θα προστεθούν στα προαναφερθέντα, δηλαδή τα σχετικά με την ύπαρξη οπλισμού στο σκυρόδεμα. Τί θα γίνει, για παράδειγμα, με τα νερά της βροχής που θα πέφτουν σε μια τεράστια επίπεδη υδατοστεγή επιφάνεια, καθώς θα έχουν μειωθεί σημαντικά οι εκτεθειμένες επιφάνειες του βράχου και τα καρστικά κενά που “καταπίνουν” τα νερά για να καταλήξουν στις υπώρειες;”.

Δίνουμε στη δημοσιότητα και νέο βίντεο που δείχνει ακριβώς αυτό: πώς οι σταγόνες της βροχής πέφτουν στην τεράστια πλέον υδατοστεγή επιφάνεια του μπετόν αρμέ, χωρίς να απορροφούνται και χωρίς πραγματική δίοδο διαφυγής.

Χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου, με αναρτήσεις και σχόλια, ξεφωνίζουν άγρια την κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τη τραγική εικόνα της πλημμυρισμένης Ακρόπολης. Παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένα μόνο από τα τουίτ που κυκλοφόρησαν:

Τι απάντησε η Λίνα Μενδώνη στη Βουλή

Το θέμα έφερε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια του σώματος επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για την αναδιάρθωση του Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.

“Κυρία Μενδώνη, να σας μεταφέρω θερμά συγχαρητήρια και πολλά μπράβο που σήμερα για πρώτη φορά -δεν θυμάμαι άλλη φορά- πλημμύρισε η Ακρόπολη”, είπε ο βουλευτής. Και συνέχισε: “Συγχαρητήρια για το μη διαπερατό τσιμέντο μεγάλης έκτασης που ρίξατε στην Ακρόπολη, πολλά μπράβο που δεν είχατε προβλέψει παροχέτευση των ομβρίων υδάτων. Τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με τους καταρράκτες που τρέχουν στο πρόχειρο και επικίνδυνο έργο βιτρίνας σας είναι ένα μνημείο αποτυχίας που θα σας συνοδεύει για πάντα και εσάς και την κυβέρνηση Μητσοτάκη”.

Σε μια προσπάθεια αντίκρουσης, η υπουργός Πολιτισμού απάντησε πως το πρόβλημα των ομβρίων υδάτων στην Ακρόπολη χρονολογείται από ετών και κατηγόρησε για την κατάσταση αυτήν την κυβέρνηση του… ΣΥΡΙΖΑ. “Στη βόρεια κλιτύ από τη Σημαία έως την Κλεψύδρα υπάρχουν 17 υδρορροές”, είπε η υπουργός, “οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιηθεί, για να μην φεύγουν τα νερά προς την οικιστική περιοχή. Στη νότια κλιτύ οι περισσότερες υδρορροές είναι ανενεργές γιατί είναι βουλωμένες εδώ και χρόνια. Όλα τα νερά φεύγουν από τρεις υδρορροές στην περιοχή πάνω από τον ανελκυστήρα που δημιουργήσαμε και είμαστε πολύ περήφανοι”…

Περήφανη, λοιπόν, η υπουργός Πολιτισμού, που ασφαλώς, δεν είπε τίποτα για την καταφανή παραβίαση του 11ου όρου της εγκριτικής απόφασης για τις τσιμεντωστρώσεις. “Στην τσιμεντωμένη Ακρόπολη θα επανέλθουμε με τους επιστήμονες”, προειδοποίησε από την πλευρά της η τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, θυμίζοντας ακριβώς αυτό που επισημαίναμε και στο αρχικό μας κείμενο για το θέμα: “ο 11ος όρος για τα πρόσφατα έργα προέβλεπε πώς θα γίνεται η απορροή των υδάτων. Δεν δικαιολογείται σήμερα η Ακρόπολη να έχει πλημμυρίσει”.

Σχολιάζοντας την απάντηση της υπουργού, ο Ευάγγελος Αντώναρος, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, δεν χαρίστηκε στη Λίνα Μενδώνη: “Η καταγέλαστη απάντηση της αρμόδιας Υπουργού απλά αποδεικνύει τι είδους προχειροδουλειά έχει γίνει στην Ακρόπολη. Φαντάζομαι η ίδια στο σπίτι της θα έχει φροντίσει να λειτουργούν οι υδρορροές και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις πριν μπει μέσα… Κατά άλλα ξέρουν να εγκαινιάζουν ασανσέρ μέσα στο καταχείμωνο!”.

Η χιονοστιβάδα επικριτικών σχολίων, ωστόσο, υποχρέωσε το υπουργείο Πολιτισμού, να εκδώσει, αργά το απόγευμα και ειδικό δελτίο τύπου, προκειμένου να διαχειριστεί επικοινωνιακά την ήδη τρωθείσα, ακόμη περισσότερο, εικόνα του.

Σύμφωνα με αυτό, τα έργα που έχουν πρόσφατα γίνει δεν έχουν επηρεάσει καθόλου την απορροφητικότητα του εδάφους, ενώ έχουν γίνει πρόσθετα υδραυλικά έργα αποχέτευσης-αποστράγγισης.

“Όλοι οι εργαζόμενοι και παροικούντες την Ακρόπολη”, συμπληρώνει το δελτίο τύπου “γνωρίζουν ότι στον αρχαιολογικό χώρο, κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, δημιουργούνται κατά καιρούς πολύ σημαντικές συγκεντρώσεις ομβρίων, κυρίως στην βόρεια πλευρά του τοίχους (sic) καθόσον εδώ και χρόνια έχουν απομονωθεί και είναι παντελώς ανενεργές οι υδραυλικές εκτονώσεις στην βόρεια πλευρά του τοίχους”.

Και γιατί, λοιπόν, αν πράγματι έτσι είναι, δεν προηγήθηκαν οι απαραίτητες υδραυλικές μελέτες που έτσι κι αλλιώς προβλέφθηκαν στην εγκριτική απόφαση των πρόσφατων τσιμεντοστρώσεων; Τώρα εκπονείται, απαντά το δελτίο τύπου. Δηλαδή, κατόπιν εορτής!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα