ΑΘΗΝΑ
09:00
|
16.04.2024
Αφορμή δίνει η δολοφονία του Κλόντιαν Ράσα που προκαλεί έκρηξη αγανάκτησης στους νέους που ασφυκτιούν από τη φτώχεια και τη διαφθορά...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Μην φοράτε μάσκα. Φοράτε αλεξίσφαιρο γιλέκο!» έγραφαν σε ένα μεγάλο πανό που ανάρτησαν σήμερα το απόγευμα εκατοντάδες νεαροί σε κεντρική πλατεία της ένατης μεγαλύτερης πόλης της Αλβανίας, Μπεράτ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 25χρονου Κλόντιαν Ράσα.

Λίγη ώρα μετά, δεκάδες νεαροί συγκεντρώθηκαν απόψε σε κεντρική περιοχή των Τιράνων ζητώντας δικαιοσύνη για τον άδικο φόνο του 25χρονου Κλόντιαν που δολοφονήθηκε το πρωί της Τετάρτης από αστυνομικό επειδή δεν σταμάτησε σε έλεγχο για την παραβίαση απαγορευτικών μέτρων ενώ οδηγούσε το μηχανάκι του σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το σπίτι του.

Ωστόσο ο λόγος που η δολοφονία του 25χρονου Κλόντιαν προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση σχετίζεται με πολλούς παράγοντες και δεν περιορίζεται στο υπαρκτό πρόβλημα αστυνομικής βίας και διαφθοράς.

Η δολοφονία του Κλόντιαν Ράσα δίνει αφορμή για έκρηξη ευρύτερης αγανάκτησης και αντιδράσεων (ιδιαίτερα από τις νεότερες γενιές) που δυσανασχετούν από τις πολυετείς πολιτικές φτωχοποίησης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και τη μείωση ευκαιριών καλύτερης ζωής για τους νέους.

Έτσι εξηγείται γιατί πολλές χιλιάδες νέοι και νέες αγνόησαν το βράδυ της Τετάρτης τα απαγορευτικά μέτρα καραντίνας απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Ράμα και του υπουργού Εσωτερικών, Σάντερ Λεσάι.

"Αποφάσισα να παραιτηθώ αμετάκλητα" -

Η αγανάκτηση από τη γενικότερη κατάσταση ήταν που έκανε μέρος των διαδηλωτών να επιχειρήσει εισβολή στο υπουργείο Εσωτερικών και το πρωθυπουργικό Μέγαρο ώσπου απωθήθηκαν βίαια από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Από το μένος των διαδηλωτών δεν γλίτωσε ούτε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που στήθηκε σε κεντρική πλατεία των Τιράνων, όπως είχε συμβεί και πριν μερικά χρόνια στο Σύνταγμα της Αθήνας…

Ο Έντι Ράμα προσπάθησε σήμερα το πρωί να καταλαγιάσει τα πνεύματα επισκεπτόμενος το σπίτι της χαροκαμένης μάνας. Μετά τα συλλυπητήρια, ο Ράμα επανέλαβε μονότονα τα περί ασφάλειας, “μεμονωμένης περίπτωσης” αστυνομικής βίας και “τιμωρίας” του δράστη μέσω της “δικαιοσύνης”.

Ο χρόνος μόνον θα δείξει εάν θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο ίδιος πάντως έχει αποδείξει πως είναι αποφασισμένος να το κάνει.

Με κάθε κόστος…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα