ΑΘΗΝΑ
03:41
|
25.04.2024
Η λαίλαπα που φέρνει η κυβέρνηση στο τηλεοπτικό τοπίo θα σαρώσει όποιο ανάχωμα στέκεται ακόμα όρθιο υπέρ της κανονικής δημοσιογραφίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από το απόγευμα της Τρίτης οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, στην κρατική τηλεόραση και στο ΑΠΕ απεργούν σε μια προσπάθεια να διασώσουν ό,τι έχει απομείνει από την εργασιακή τους αξιοπρέπεια και να προστατεύσουν τα Μέσα από τη λαίλαπα που φέρνει το περίφημο νομοσχέδιο Πέτσα.

Και αυτή η λαίλαπα δεν θα σαρώσει μόνο τα εργασιακά δικαιώματα των απασχολούμενων στον τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής. Θα γκρεμίσει όποιο ανάχωμα στέκεται ακόμα όρθιο στα τηλεοπτικά media υπέρ της ενημέρωσης, του ρεπορτάζ και της δημοσιογραφίας ως λειτούργημα.

Αυτό το νομοσχέδιο είναι το πραγματικό δώρο της κυβέρνησης της ΝΔ και του Στέλιου Πέτσα στους φίλους και συνεργάτες ολιγάρχες των media και κάνει τα 30 εκατομμύρια και όλα τα άλλα ποσά που ξοδεύτηκαν τους προηγούμενους μήνες με πρόσχημα τις ενημερωτικές καμπάνιες της πανδημίας να μοιάζουν με χαρτζιλίκι.

Ένα νέο τηλεοπτικό 1989

Με την ίδια λογική που χαρίστηκε κάποτε στους εκδότες το δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, σήμερα -31 χρόνια μετά- χαρίζεται άνευ όρων η λειτουργία συνδρομητικών καναλιών στους ιδιοκτήτες σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση χορηγεί άδεια συνδρομητικής τηλεόρασης, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και κριτήρια αδειοδότησης, στους ήδη υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς που εκπέμπουν με επίγειο σήμα, με μόνο κριτήριο την κατοχή της άδειας εθνικής εμβέλειας. Ικανοποιεί, δηλαδή, ένα πάγιο ατίημα των καναλαρχών εδώ και πολλά χρόνια, προσφέροντάς τους ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας.

Ταυτόχρονα, κυβέρνηση νομοθετεί για τη λεγόμενη διασυνοριακή τηλεόραση, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία τηλεοπτικών επιχειρηματικών ομίλων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, εντός Ελλάδας όπου ήδη έχει ξεκινήσει ανάλογη διαδικασία με αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, αλλά και σε διακρατικό, σε επίπεδο ΕΕ ή και με άλλες χώρες.

Όπως αναφέρεται, αν υπάρξει ένας ενδιαφερόμενος, τότε η συνδρομητική τηλεοπτική υπηρεσία στις επίγειες συχνότητες θα χωρέσει με τη μετάδοση σήματος σε Υψηλή Ευκρίνεια. Ωστόσο, σε περίπτωση που ενδιαφερθούν οι ειδικοί της αγοράς, η Cosmote TV και η υπό τον έλεγχο του United Group, Forthnet, τι θα συμβεί;. Υπάρχει ζήτημα στην περίπτωση τριών ανταγωνιστών, αλλά και για τους υπουργούς που θα εκχωρήσουν το δικαίωμα στην Digea να αποδώσει τις συχνότητες, αφού η σύμβαση του 2014 ανάμεσα σε ΕΕΤΤ και Digea διέθεσε τις συχνότητες για ελεύθερη τηλεόραση.

Ωστόσο,για την ανάπτυξη συνδρομητικών υπηρεσιών χρειάζεται να αναθεωρηθεί η σύμβαση και προφανώς το τίμημα, αφού θα υπάρχει άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Εχοντας ήδη νομοθετήσει για την οπτικοακουστική παραγωγή στην ψηφιακή εποχή, τους δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούν επιχειρηματικά και μάλιστα ενισχύοντάς τους με τεράστιες επιδοτήσεις για ανάλογες επενδύσεις, σε ένα τομέα που είναι εξαιρετικά κερδοφόρος.

Λεφτά για τους καναλάρχες

Σε μια περίοδο που στην κοινωνία επιβάλλεται οικονομικός στραγγαλισμός, στους ιδιοκτήτες-ολιγάρχες των καναλιών πρακτικά χαρίζεται η ετήσια δόση των 3,5 εκατ. ευρώ για το 2020, ενώ το συνολικό τίμημα των 35 εκατ. ευρώ αντί για 10 δόσεις επιμηκύνεται σε 96 μηνιαίες δόσεις.

Για τη δόση του 2020 συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο Πέτσα προβλέπει ότι από 3,5 εκατ. ευρώ μπορεί να μειωθεί σε 50.000 ευρώ, εφόσον το κανάλι βεβαιώσει επενδύσεις ύψους 3,45 εκατ. ευρώ εντός του έτους, με υπογραφή ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή. Αυτό σημαίνει έκπτωση 98,6%, αρκεί να έχουν αγοραστεί μονταζιέρες ή να έχουν γίνει οι μίνιμουμ επενδύσεις σε πρόγραμμα και παραγωγή – τα αυτονόητα για κάθε κανάλι δηλαδή.

Επίπλέον, χαρίζονται ακόμη και τα πρόστιμα του ΕΣΡ, αφού προβλέπεται παραγραφή τους μετά από 3 χρόνια.

Κι επειδή αυτές οι παροχές δεν είναι αρκετές, επιστρέφει το διαπλεκόμενο καθεστώς των αμοιβών (9,9%) στις διαφημιστικές εταιρείες, ενώ χορηγούνται φορολογικά κίνητρα στις εταιρείες για να διαφημίζονται στην τηλεόραση ως το και το 2021.

Παρέμβαση στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ

Η ψυχεδελική σχέση της Νέας Δημοκρατίας με την ΕΡΤ (ήταν η παράταξη που έριξε το μαύρο το 2013) αποκτά μια νέα κορύφωση με το πολυνομοσχέδιο Πέτσα.

Πέρα από πλήρη κυβερνητική εποπτεία, προβλέπεται η απελευθέρωση των αμοιβών για τα μεγαλο-στελέχη τόσο της ΕΡΤ όσο και του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε πλήρη αναντιστοιχία και πάλι με την οικονομική και κοινωνική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Κοινώς, ανοίγει ο δρόμος για διορισμούς ημετέρων στη Διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ με παχυλούς μισθούς, κατά παράκαμψη του εναίου μισθολογίου που ισχύει για τους εργαζόμενους στους δύο κρατικούς ενημερωτικούς μηχανισμούς. Ταυτοχρόνως, ξανανοίγει η πόρτα της ΕΡΤ για αθρόες προσλήψεις και αναθέσεις έργων μέσω εξωτερικών εργολαβικών εταιρειών.

Το περίφημο άρθρο 51 του νομοσχεδίου “ρυθμίζει μισθολογικά θέματα για τον διευθύνοντα σύμβουλο, διευθυντικά και ειδικά στελέχη της ΕΡΤ, καθώς και τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσαρμόζοντάς τα στις συνθήκες της σύγχρονης αγοράς”. Στο εξής, τα μεγαλοστελέχη των δημόσιων ΜΜΕ που υπάγονται απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχουν ανώτατο όριο αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών ή απολαβών, ανάλογο με τις μηνιαίες αποδοχές και τα επιδόματα του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι με το επίμαχο άρθρο (51) “επιδιώκεται η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ.Α.Ε. σε μια έντονα ανταγωνιστική αγορά, προσελκύοντας και εντάσσοντας στο δυναμικό της έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη αναγνωρίζοντας τη σχετική προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα”.

Τιμωρία για τους εργαζόμενους

Το πολυνομοσχέδιο Πέτσα δεν σερβίρει μόνο το καρπούζι στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών (παροχές, διευκολύνσεις κλπ), τους βάζει στο χέρι και το μαχαίρι, για να πετσοκόψουν τους εργαζόμενους.

Ο ισχύων νόμος Παππά για τα τηλεοπτικά κανάλια προβλέπει την υποχρεωτική απασχόληση τουλάχιστον 400 ατόμων σε κάθε κανάλι με συμβάσεις εξαρτημένης σχέση εργασίας (μισθολόγιο). Το νομοσχέδιο Πέτσα καταργεί την υποχρέωση των συμβάσεων, οπότε ακόμα κι αν τυπικά παραμένει ο αριθμός των 400 ατόμων, σε αυτόν προσμετρώνται πλέον απασχολήσιμοι με σύμβαση έργου-εργολαβικοί, μέχρι τον αριθμό 280.

Για τους υπόλοιπους 120 θα μπορούν να προσμετρώνται απασχολήσιμοι είτε από συνδεδεμένες επιχειρήσεις εντός ή εκτός Ελλάδας, του τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής, είτε είναι πάροχοι προγράμματος (ταινίες ντοκιμαντέρ κλπ), είτε μόνο εταιρeίες-εργολάβοι. Κανονικοποιείται, δηλαδή, η εργολαβοποίηση των εργαζομένων των καναλιών και ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση με συμβάσεις έργου ή “μλοκάκια” παροχής υπηρεσιών.

Επιπλέον, αντί για 25 ημέρες εργασίας, νομιμοποιείται η 20ήμερη εργασία επιτρέποντας έτσι την μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία, με τη χρησιμοποίηση των άλλων αντεργατικών νόμων.

Τελικά, όμως, το ζήτημα δεν είναι ούτε συνδικαλιστικό ούτε ταξικό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν προκειμένω δεν πριμοδοτεί μόνο την αγαπημένη της ελίτ ενώ ταυτόχρονα στραγγαλίζει πληβείους εργαζόμενους που έχουν την ατυχία να είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους. Αυτό που κάνει βασικά είναι να μετατρέπει οριστικά την τηλεόραση σε δικό της γραφείο Τύπου και εργαλείο προπαγάνδας.

Έτσι κι αλλιώς, εδώ και πολύ καιρό τα κανάλια το μόνο που κάνουν καθημερινά είναι να στρώνουν το κρεβάτι για να κοιμάται ήσυχη η κυβέρνηση. Στο εξής θα το κάνουν απασχολώντας καμαριέρες μερικής απασχόλησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Τουρκία: Μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Ιταλία: Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός στα νύχια της κυβέρνησης, εν όψει ευρωεκλογών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα