ΑΘΗΝΑ
19:09
|
19.04.2024
Ο Βρετανός πρωθυπουργός προετοιμάζει τον κόσμο για το ενδεχόμενο μιας μετά-Brexit εποχής χωρίς εμπορική συμφωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι υπάρχει “ισχυρή πιθανότητα” η χώρα να μην καταφέρει να συνάψει μια εμπορική συμφωνία για τη μετά-Brexit εποχή με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το ταξίδι-αστραπή στις Βρυξέλλες ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι “τώρα είναι η ώρα” για τις εταιρείες, επιχειρήσεις και τον βρετανικό λαό να προετοιμαστεί για μια έκβαση των διαπραγματεύσεων χωρίς συμφωνία. Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις “απέχουν πολύ” από την προοπτική της συμφωνίας.

Η είδηση έρχεται μετά την αποτυχία εύρεσης λύσης στη συνάντησή που είχε ο Τζόνσον την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Εβδομάδες εντατικών συνομιλιών μεταξύ αξιωματούχων δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν εμπόδια σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων ανταγωνισμού και των αλιευτικών δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 31 Δεκεμβρίου και μετά το Ηνωμένο Βασίλειο σταματά να ακολουθεί τους εμπορικούς κανόνες της ΕΕ.  

Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά τη βραδινή συνάντηση της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, ο Τζόνσον είπε ότι οι Βρετανοί διαπραγματευτές θα “κάνουν το παραπάνω βήμα” και ότι ήταν έτοιμος να ταξιδέψει στο Παρίσι ή το Βερολίνο για συνομιλίες, εάν χρειαστεί. Ωστόσο, είπε ότι η ΕΕ ήθελε να κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο “κλειδωμένο” στο νομικό της σύστημα, ειδάλλως να αντιμετωπίσει ποινές όπως φόρους επί των εισαγωγών, οι οποίες “είχαν κάνει τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα”.

“Προς το παρόν, πρέπει να σας πω με κάθε ειλικρίνεια ότι δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία προς το παρόν και αυτή ήταν η ισχυρή άποψη του υπουργικού συμβουλίου μας”, είπε ο Μπόρις Τζόνσον και πρόσθεσε “κοιτάζοντας πού βρισκόμαστε”, ήταν ζωτικής σημασίας το Ηνωμένο Βασίλειο να προετοιμαστεί για την “επιλογή αυστραλιανού στιλ”, να μην έχει δηλαδή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα