ΑΘΗΝΑ
08:15
|
25.04.2024
Δεν παραβιάστηκαν οι ομοσπονδιακοί κανόνες περί ηθικής σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανεξάρτητη έρευνα για τα “καταχρηστικά ” ταξίδια της Σούζαν Πομπέο στις διπλωματικές αποστολές του συζύγου της και υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ, κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν παραβιάστηκαν οι ομοσπονδιακοί κανόνες περί ηθικής.

Ωστόσο, μία ημέρα νωρίτερα η έκθεση του μεταβατικού γενικού επιθεωρητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Κλίμοου, ανέφερε ότι το Υπουργείο δεν είχε εξασφαλίσει τις  κατάλληλες γραπτές εγκρίσεις και έγγραφα για έξι από τα οκτώ ταξίδια της κυρίας Πομπέο που τέθηκαν υπό έρευνα. Ο κ. Κλίμοου επίσης εξέφρασε την οργή του για τη στάση των συμβούλων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών που αποκάλεσαν την έρευνά του “χάσιμο χρόνου”.

Η έρευνα ξεκίνησε με επικεφαλής τον γενικό επιθεωρητή, Στιβ Λίνικ, τον οποίο ο Πομπέο απέλυσε την άνοιξη λέγοντας στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πως ο κ. Λίνικ δεν έχαιρε πλέον της εμπιστοσύνης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο απολυθείς γενικός επιθεωρητής, τότε επικεφαλής εκατοντάδων υπαλλήλων στη διερεύνηση απάτης και σπατάλης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχε ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την πιθανή κατάχρηση του κ. Πομπέο για έναν πολιτικό διορισμό, προκειμένου να εκτελεστούν προσωπικά καθήκοντα του ιδίου και της συζύγου, σύμφωνα με στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος. Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία πληροφοριοδότη τον Οκτώβριο του 2019. Σύμφωνα με την καταγγελία το ζεύγος Πομπέο ζητούσε από διπλωματικούς πράκτορες ασφαλείας να εκτελούν καθήκοντα, όπως να παραλαμβάνουν γεύματα από το εστιατόριο, την παραλαβή ενδυμάτων από το καθαριστήριο την πραγματοποίηση κρατήσεων σε εστιατόρια και χρήση κυβερνητικών πόρων σε διπλωματικά ταξίδια που η Σούζαν Πομπέο δεν είχε λάβει έγκριση για να συνοδεύει τον σύζυγό της. Ειδικά για την τελευταία καταγγελία το ζεύγος Πομπέο θα όφειλε να επιστρέψει τα χρήματα που “δανείστηκε” για τα ταξίδια καθώς ανήκουν στους Αμερικανούς φορολογούμενους.  

Ο εκτελών χρέη γενικού επιθεωρητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν βρέθηκαν αποδείξεις για κατάχρηση χρημάτων των Αμερικανών φορολογούμενων, αλλά διαπιστώθηκαν ελλείψεις σε έγγραφα που απαιτούνταν για έξι από τα οκτώ υπό διερεύνηση ταξίδια της Σούζαν Πομπέο. “Αυτές οι ελλείψεις πρέπει να διορθωθούν”, επισημάνει στην αναφορά του ο Μάθιου Κλίμοου.  

Οι Δημοκρατικοί και άλλοι επικριτές του κ. Πομπέο λένε ότι το σύννεφο των κατηγοριών δείχνει ένα μοτίβο κατάχρησης χρημάτων φορολογουμένων – γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι οι νομοθέτες θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να δώσουν στην κυβέρνηση το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς οι Δημοκρατικοί βουλευτές ξεκινούν έρευνα για την απόλυση του κ. Λίνικ.

Ο κ. Λίνικ ήταν ο τέταρτος γενικός επιθεωρητής που απομακρύνθηκε από τον κ. Τραμπ, ο οποίος θεωρεί ότι δεν του είναι επαρκώς πιστοί, αλλά η απόλυση αυτή είναι η πρώτη που προκάλεσε επίσημη έρευνα στο Κογκρέσο και έχει επίσης κατακριθεί από μερικούς Ρεπουμπλικανούς.

Πηγή: Slate, The Sentinel Record

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μετά τις Ευρωεκλογές

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα