ΑΘΗΝΑ
22:55
|
05.05.2024
Έφυγε ένας παραδοσιακός γίγαντας του αγιορειτικού μοναχισμού, ένας καλός και ευγενικός γέροντας που μας μύησε στα μυστικά διατροφής της Αθωνικής Πολιτείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φτωχότερο είναι από σήμερα, Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 το Άγιον Όρος. Έφυγε ένας παραδοσιακός γίγαντας του αγιορειτικού μοναχισμού, ένας καλός και ευγενικός γέροντας που μας μύησε στα μυστικά διατροφής της Αθωνικής Πολιτείας προσφέροντας τον τέλειον οίνον της καλοσύνης και της αγάπης του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, ο αγαπητός σε όλους Γέροντας Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός έχασε την μάχη με την επάρατη νόσο σε ηλικία 64 ετών.

Ο Γέροντας Επιφάνιος που επιδόθηκε στο διακόνημα του μαγείρου ήταν δημοφιλής για τη μοναστηριακή μαγειρική του, καθώς και για τα υπέροχα αγιορείτικα κρασιά που καλλιεργούσε.

O αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος o Μυλοποταμινός γεννήθηκε στο Παγγαίο του Νομού Καβάλας το 1956 όπου και έζησε μέχρι που τελείωσε το λύκειο. Στο Άγιον Όρος πήγε το 1973 ενώ το 1990 αποφάσισε να συνεχίσει τον μοναστικό του βίο στο Iερό Kάθισμα του Aγίου Eυσταθίου (Mυλοπόταμος), μετόχι της Ιεράς Mονής Mεγίστης Λαύρας.
Aπό παλαιότερους αγιοπαυλίτες μοναχούς είχε την τύχη να διδαχθεί το βυζαντινό μέλος, έγινε καλός ψάλτης και ταυτόχρονα επιδόθηκε στο διακόνημα του μαγείρου.
Στον Mυλοπόταμο ανέλαβε την αναστήλωση του ιστορικού κελιού. Ταυτόχρονα, με απόλυτο σεβασμό στη μακραίωνη παράδοση, φύτεψε αμπελώνα κι έχτισε οινοποιείο.
Παρήγαγε τα βιολογικά κρασιά “Mυλοπόταμος”, τα οποία έχουν βραβευτεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

Επίσης έχει γράψει το δημοφιλές βιβλίο “Μαγειρική του Αγίου Ορους”, το οποίο έχει μεταφραστεί  στα γερμανικά, αγγλικά, ρωσικά, ρουμανικά, βουλγαρικά και ισπανικά.

“Έφυγε ένας παραδοσιακός γίγαντας του αγιορειτικού μοναχισμού, ένας καλός και ευγενικός φίλος, ένας άνθρωπος που έκανε το Άγιον Όρος ακόμη πιο γνωστό σε ειδικά στρώματα ανθρώπων προσφέροντας τον τέλειον οίνον της καλοσύνης και της αγάπης του! Ο Μυλοπόταμος του Αγίου Όρους κλαίει. Εμείς θλιβόμαστε. Επτωχεύσαμεν από ανθρώπους κι άλλο! Καλή αντάμωση με τον φίλο σου π. Σπυρίδωνα τον Μικραγιαννανίτη που τώρα θα τα πείτε μετά από τόσα χρόνια και θα του κάνεις εκεί την εορτή του. Σε ευχαριστούμε για όλα! Καλό παράδεισο” αναφέρει η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος σε ανάρτηση της στο Facebook.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Ευχές του πάπα Φραγκίσκου για το Ορθόδοξο Πάσχα

Πάσχα και Θεολογία της Απελευθέρωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα