ΑΘΗΝΑ
02:17
|
20.04.2024
Δυτική Σαχάρα, επενδύσεις 3 δισ. δολαρίων και προηγμένα drones τύπου MQ-9B Sea Guardian έταξε ο Τραμπ στον Μαροκινό βασιλία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φαίνεται πως η αναγνώριση της κυριαρχίας του Μαρόκου στην κατεχόμενη Δυτική Σαχάρα από τις ΗΠΑ δεν ήταν το μόνο “δέλεαρ” που έπεισε τον Μαροκινό βασιλιά Μοχάμεντ ΙΣΤ’ να ανακοινώσει στις 10 Δεκέμβρη συμφωνία πλήρους ομαλοποίησης σχέσεων με το Ισραήλ, παρά τις αντιδράσεις σε μεγάλο μέρος του μαροκινού λαού.

Πληροφορίες των Τάιμς της Νέας Υόρκης αποκαλύπτουν πως η κυβέρνηση Τραμπ έταξε στο Μαρόκο (μεταξύ άλλων) και επενδύσεις 3 δισ. δολαρίων από τη (ιδρυθείσα πέρσι) ομοσπονδιακή “Εταιρία Χρηματοδότησης Διεθνούς Ανάπτυξης” (International Development Finance Corporation).

In this photo provided by the Moroccan News Agency (MAP), Moroccan King Mohammed VI, center, chats with Jared Kushner, Senior Adviser to President Donald Trump, left, as Crown Prince Moulay Hassan, right looks on before an Iftar meal, the evening meal when Muslims end their daily Ramadan fast at sunset, at the King Royal residence in Sale, Morocco, May 28, 2019. (Moroccan Royal Palace, via AP)

Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως το σχέδιο για τις επενδύσεις των 3 δισ. δολαρίων αφορούν μαροκινές τράπεζες και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, αλλά και μία εταιρία Ανανεώσιμης Ενέργειας που ανήκει προσωπικά στον Μαροκινό βασιλιά, Μοχάμεντ ΙΣΤ’.

Με λίγα λόγια ο Μαροκινός βασιλιάς δεν είχε μόνο πολιτικό όφελος από την “ομαλοποίηση” των σχέσεων με το Ισραήλ. Είχε και προσωπικό…

Δεν ήταν όμως μόνον η αναγνώριση “δικαιοδοσίας” του Μαρόκου στην κατεχόμενη Δυτική Σαχάρα, ή οι επενδύσεις των 3 δισ. δολαρίων. Πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς ανέφεραν πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθεται να πουλήσει τουλάχιστον τέσσερα προηγμένα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τύπου MQ-9B Sea Guardian τα οποία δεν διαθέτει άλλη χώρα της περιοχής.

Ολα αυτά φέρεται πως έπεισαν το Μαρόκο να κάνει αυτό που ως πέρσι θεωρούνταν σχεδόν αδιανόητο για μέλος του Αραβικού Συνδέσμου (πλην Αιγύπτου και Ιορδανίας που έχουν συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες…). Να συνάψει συμφωνία πλήρων σχέσεων με το Ισραήλ παρά τις αντιδράσεις των λαών όχι μόνον στο Μαρόκο, αλλά και άλλες αραβικές χώρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα