ΑΘΗΝΑ
11:37
|
30.06.2024
Ο 57χρονος Σαλίμ Αγιάς καταδικάστηκε ερήμην για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού το 2005.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φερόμενο μέλος της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ καταδικάστηκε ερήμην σε πέντε φορές ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, το 2005.

Οι δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Λίβανο (STL), το οποίο εδρεύει στην Ολλανδία, απεφάνθησαν ότι ο 57χρονος Σαλίμ Αγιάς διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη βομβιστική επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής στη Βηρυτό, το 2005. Η επίθεση αυτοκτονίας προκάλεσε τον θάνατο συνολικά 22 ανθρώπων. “Η σοβαρότητα των εγκλημάτων είναι τέτοια που απαιτούν τη μέγιστη ποινή. Τα εγκλήματα είναι τέτοιας σοβαρότητας που είναι πολύ λίγα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ελαφρυντικοί παράγοντες οι οποίοι θα μείωναν την ποινή” δήλωσε ο δικαστής του TSL Ντέιβιντ Ρε.

Ο καταδικασθείς Σαλίμ Αγιάς

Ο 57χρονος Σαλίμ Αγιάς είχε κριθεί ένοχος τον περασμένο Αύγουστο για τη συμμετοχή του στην επίθεση. Το δικαστήριο έχει απαλλάξει τους τρεις άλλους κατηγορουμένους, που όλοι τους φέρονται ότι είναι μέλη της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Ο Ραφίκ Χαρίρι, σουνίτης επιχειρηματίας, διετέλεσε πρωθυπουργός του Λιβάνου πέντε φορές μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-1990). Η τελευταία του ολοκληρώθηκε με την παραίτησή του το 2004. Στη συνέχεια ο Χαρίρι μαζί με την αντιπολίτευση του Λιβάνου στήριξε τις εκκλήσεις για άμεση αποχώρηση των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα, των οποίων η παρουσία ξεκίνησε το 1976.

Το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου του 2005 ο Χαρίρι ταξίδευε συνοδεία αυτοκινητοπομπής μπροστά από το ξενοδοχείο Σεντ Τζορτζ στο κέντρο της Βηρυτού όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε ένα ημιφορτηγό γεμάτο με εκρηκτικά. Από την έκρηξη προκλήθηκε ένας κρατήρας διαμέτρου τουλάχιστον δέκα μέτρων και περισσότεροι από 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Μετά τη δολοφονία Χαρίρι ακολούθησαν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, η οποία υπέβαλε την παραίτησή της δύο εβδομάδες μετά ενώ παράλληλα αποχώρησαν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας από τον Λίβανο.

Το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο συγκροτήθηκε το 2007. Η Χεζμπολάχ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση της 14ης Φεβρουαρίου του 2005.

Πηγή: BBC, France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 18 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε επιθέσεις αυτοκτονίας στη Νιγηρία

Σε λειτουργία όλη η γραμμή του τραμ Ασκληπείο Βούλας-Αγία Τριάδα Πειραιά από 1/7

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στη Σέριφο

Θεσσαλονίκη: 29 προσαγωγές για το EuroPride

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα