ΑΘΗΝΑ
00:42
|
20.04.2024
Καταδικάζει την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ραμπάτ επί της αμφισβητούμενης περιοχής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κίνημα για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας “Μέτωπο Πολισάριο” καταδίκασε τη διακήρυξη του απερχόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Μαρόκου στη διαφιλονικούμενη περιοχή. “Το Μέτωπο Πολισάριο και η κυβέρνηση της Δυτικής Σαχάρας (Σαχράουι) καταδικάζουν απερίφραστα το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποδίδει στο Μαρόκο κάτι που δεν του ανήκει”, ανέφερε ο υπουργός Πληροφοριών του κινήματος σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Εξέφρασε επίσης την “έντονη λύπη” του για την αμερικανική απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την “περίεργη αλλά όχι αιφνίδια”.

“Αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στο παραμικρό την πραγματικότητα της σύγκρουσης και το δικαίωμα του λαού της Δυτικής Σαχάρας στην αυτοδιάθεση”, τόνισε ο εκπρόσωπος του Μετώπου Πολισάριο στην Ευρώπη Ούμπι Μπαχράγια, διαμηνύοντας πως το Μέτωπο θα συνεχίσει την μάχη του.

Η αμερικανική κίνηση δεν αναμένεται να επηρεάσει ή να αλλάξει τη στάση άλλων κρατών της Δύσης ή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την επίλυση της διαφωνίας ανάμεσα σε Μαρόκο και Δυτική Σαχάρα. Εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε χθες Πέμπτη, πως “η λύση στην εν λόγω διαμάχη μπορεί να εξευρεθεί μέσα από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

Η ανακοίνωση Τραμπ είναι το “αντάλλαγμα” για να προχωρήσει η εξομάλυνση των σχέσεων Μαρόκου-Ισραήλ. Αντίστοιχες συμφωνίες που υπεγράφησαν τους τελευταίους μήνες με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ μεταξύ του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν.

Για την ισραηλινο-μαροκινή συμφωνία ο Τραμπ δήλωσε στο Twitter: “Μία ακόμη ιστορική εξέλιξη σήμερα. Οι δύο σπουδαίοι φίλοι μας, το Ισραήλ και το Βασίλειο του Μαρόκου συμφώνησαν σε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις – μια τεράστια πρόοδος για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή”. Το Μαρόκο και το Ισραήλ είχαν ήδη εγκαθιδρύσει γραφεία συνδέσμου στο Ραμπάτ και το Τελ Αβίβ τη δεκαετία του 1990, μέχρι το κλείσιμο τους στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Το Μέτωπο Πολισάριο, με την υποστήριξη της Αλγερίας, διεκδικεί για δεκαετίες με ένοπλους αγώνες την αυτοδιάθεσή του. Ελέγχει το ένα πέμπτο της γης της Δυτικής Σαχάρας. Η επίμαχη περιοχή που βρίσκεται στη βορειοδυτική Αφρική και είναι μία από τις πιο αραιοκατοιημένες περιοχές στον κόσμο, ήταν ισπανική αποικία ως το 1975 που προσαρτήθηκε στο Μαρόκο.

Εδώ κι έναν μήνα παρατηρείται αναζωπύρωση των εντάσεων ανάμεσα στο Βασίλειο του Μαρόκου και του Μετώπου Πολισάριο. Στα μέσα Νοεμβρίου η 30χρονη εκεχειρία ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές σχεδόν κατέρρευσε καθώς το Μαρόκο ανέπτυξε στρατεύματα σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Δυτικής Σαχάρας για το άνοιγμα δρόμου στην όμορη Μαυριτανία.



Πηγή: Franc 24, AFP, AP, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα