ΑΘΗΝΑ
09:59
|
23.04.2024
Συνέντευξη του Σάλαχ αλ Νάμρους στο France24 – Εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το ενδεχόμενο εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Άμυνας της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA), Σάλαχ αλ Νάμρους, έδωσε συνέντευξη στο δίκτυο France24 και αποκάλεσε τον στρατηγό, Χαλίφα Χάφταρ, “εγκληματία πολέμου” ξεκαθαρίζοντας πως δεν διανοείται πολιτική συμφωνία στο άμεσο μέλλον που να περιλαμβάνει τον ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με βάση το Τομπρούκ (LNA).

Μιλώντας από την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, ο Σάλαχ αλ Νάμρους δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ παραβιάζουν καθημερινά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας οι κυβερνητικές δυνάμεις της GNA τηρούν και σέβονται την εκεχειρία, ενώ ο στρατηγός Χάφταρ, υποστηριζόμενος από μισθοφόρους, εξαπολύει επιθέσεις στο νότιο τμήμα της χώρας. Προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης βρίσκεται ένα βήμα πριν από την αποχώρηση από την στρατιωτική επιτροπή που συγκρότησαν τα Ηνωμένα Έθνη για την επίβλεψη των όρων της εκεχειρίας εάν οι εν λόγω παραβιάσεις συνεχιστούν.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε επίσης σοβαρές αμφιβολίες για το ενδχόμενο διενέργειας εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021 βάσει της πρόσφατης συμφωνίας στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο Σάλαχ αλ Νάμρους υποστήριξε ότι ο στρατηγός Χάφταρ δεν μπορεί να έχει οιοδήποτε ρόλο σε μια μελλοντική πολιτική συμφωνία γιατί “ένας εγκληματίας πολέμου ανήκει μόνο στη φυλακή”. Διευκρίνισε ότι σε περίπτωση κατάρρευσης της εκεχειρίας οι δυνάμεις της GNA είναι έτοιμες να πολεμήσουν τον Χάφταρ.  

Χαρακτήρισε “όνειδος” την πολυετή στήριξη της Γαλλίας στον Χάφταρ και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η κατάσταση να αλλάξει. Για τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη ο Σάλαχ αλ Νάμρους είπε ότι η στρατηγική συνεργασία της GNA με την Άγκυρα είναι ξεκάθαρη και διαφανής, σε αντίθεση, όπως τόνισε, με τις μυστικές συμφωνίες ανάμεσα στον Χάφταρ κι άλλες ξένες δυνάμεις.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρετανία: Πράσινο φως για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

ΠΑΣΟΚ: Τι συζητά με την Ουκρανία η κυβέρνηση;

Οι «Σπαρτιάτες» και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία

Στον Ε65 ο Μητσοτάκης, Καστελλόριζο και Ρόδο για τον Κασσελάκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα